Donderdag 12/12/2019

Opinie

Gelooft de nieuwe Miss België die leugens zélf? Natuurlijk niet

De heisa draait rond een emoji van en lachende drol die de nieuwe Miss België postte. Beeld Instagram

Yumi Ng studeerde politieke wetenschappen, werkte als hr-manager voor diverse multinationals en is auteur van de roman Brutazur.

Romanie Schotte is onze nieuwe Miss België. Blijkbaar was ze volgens velen niet de mooiste en zijn de Walen boos dat alweer een Vlaamse met de kroon gaat lopen. Ik ga me in die discussie niet mengen. Die is namelijk echt te onbelangrijk.

Yumi Ng. Beeld rv

Laten we zeggen dat ik ze persoonlijk liever blond heb (grapje) en de tijden mis dat Mevrouw Cécile Muller de plak zwaaide, het gebeuren een zekere standing gaf, en er winnaressen uit de bus kwamen zoals Goedele Liekens, Dina Tersago en Lynn Wesenbeek.

Hoe triviaal zo'n wedstrijd ook is, ik verwacht dat de winnares mijn land op een aangename en stijlvolle manier vertegenwoordigt. Wat mij betreft hoeft ze zelfs niet (perfect) tweetalig te zijn. Zolang ze maar zinnige dingen zegt en charmant is. Dat is toch niet veel gevraagd?

Romanie is een intelligent meisje van goede huize, zoals men zegt. Een zakenman als vader en een dokter als moeder. Ze heeft vast een degelijke opvoeding genoten aan een kwaliteitsvolle school en, net als al haar leeftijdsgenoten, zal ze de Engelse taal goed beheersen.

Romanie Schotte werd zaterdag in de Panne tot Miss België 2017 gekroond. Beeld BELGA

De dag na het uitbreken van de hetze over haar Instagram-bericht, verklaarde ze twee dingen:

Eén. Dat ze niet wist dat 'nigga' een scheldwoord was en twee, dat ze die stront als smiley gebruikt.

Bent u daar nog?? Gelooft ze die leugens zélf? Natuurlijk niet.

Als ze niet weet dat 'nigga' een scheldwoord is, is ze echt te dom om mijn land te vertegenwoordigen, zelfs op iets onbelangrijks als een internationale schoonheidswedstrijd. En als ze meent ons te kunnen laten geloven dat een dampende stront de rol vervult van een smiley, beledigt ze de intelligentie van ons allemaal. (Vlamingen, Walen, asielzoekers, allochtonen, zwarten , gelen enzovoort)

Ik sta versteld dat zo weinig mensen verontwaardigd reageren op Romanies mislukte en beledigende poging haar racistische uitlating te camoufleren onder het mom van 'ik wist dat niet'.

Nadien verdedigde ze zich ook door te zeggen dat haar vader veel zaken doet in Afrika (alsof dat een bewijs is van non-racisme) en dat ze recent nog met plezier (stel je voor) een selfie had genomen met allemaal zwarten. Zonder het te weten beschikt Romanie dus ook ook over humor.

Ik wil verder geen inkt meer verspillen aan dit 'incident'.

Het maakt me gewoon droevig dat het gebrek aan verontwaardiging betekent dat er wel degelijk mensen zijn die het oké vinden om zwarten 'nigga' te noemen en naar hen te verwijzen met een stront.

Veel werk aan de winkel in mijn geliefde België.

En Romanie, die kan ik , als HR expert, een carrière aanbevelen wanneer haar jaar er op zit. Schrijf en doceer een cursus 'Hoe domheid faken je uit de shit kan helpen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234