Zondag 21/07/2019

Column

Gelijkheid op school: breid de maximumfactuur uit en maak een uniform verplicht

Saskia de Coster Beeld JOHAN JACOBS

Saskia de Coster is schrijver. Haar column verschijnt wekelijks.

'Mindfulness voor je kids', las ik op de toiletdeur in een hippe tapasbar. Het ging om een cursus voor kindjes tussen 2 en 4 jaar, waar de goedmenende ouders 300 euro voor mochten neertellen. Een diepe vermoeidheid overviel me toen ik dacht aan de kinderen die de cursus ingejaagd werden. Dreumes zijn is zwaar, wist Sylvy Melody al, ook als je ouders niet in armoede en gebrek leven maar je net gaan overvoederen met cursussen en humusboterhammen en je ook nog eens in miniskinny’s proppen of met Prada-tasjes optuigen, als kopietjes van henzelf. Ieder kind heeft een eigen achtergrond, die vaak ook nog eens heel letterlijk aan kleren af te lezen valt.

Natuurlijk is opgroeien in armoede geen lachertje. De alternatieve waarheid van minister Homans (N-VA) dat het dankzij haar beleid helemaal de goede kant opgaat met de armoedebestrijding, werd eerder deze week door de media al onderuitgehaald. Op de Belgische schoolbanken heeft nog altijd één op de vijf kinderen een te grote materiële achterstand ten opzichte van zijn klasgenoten. En als er iets is wat kinderen feilloos weten op te sporen, is het de afwijking. Iemand die de foute kleren draagt, zal keihard moeten knokken voor een evenwaardige plaats in de groep.

Inclusie

Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen pleit ervoor om in de strijd tegen kinderarmoede minder nadruk te leggen op zelfredzaamheid. Het zijn jammer genoeg slechts de uitzonderingen die op eigen krachten hun milieu weten te ontstijgen. Een structurele aanpak, zoals een uitbreiding van de maximumfactuur van het lager naar het secundair onderwijs, werpt wel vruchten af.

Daarnaast heeft het ook zin om de blik niet enkel op arme kinderen te richten maar inclusief te werken. Sommige zichtbare verschillen kan je zo eenvoudig in rook doen opgaan dat het me een raadsel is waarom niet meer scholen ervoor kiezen: het uniform verplichten. Een uniform voor iedereen, zonder onderscheid des persoons. Ik weet zeker dat zovele kinderen – onder wie ikzelf met mijn rare koningskinderenkleren – om zovele redenen een makkelijkere schooltijd hadden gehad wanneer ze in een wit hemd en een blauwe rok of broek door de schoolgangen hadden kunnen lopen.

Engelse kinderen wandelen in hetzelfde uniform naar school. Het kan de gelijkheid bevorderen. Beeld Hollandse Hoogte

Draagt iedereen een plunje dat arm en rijk en hip en oubollig voor de duur van de schooldagen gelijkmaakt, dan hoeft een kind even niet zijn achtergrond tentoon te spreiden. Een kind met arme ouders is dan geen arm kind. Als je maar lang genoeg doet alsof iedereen gelijk is, dan worden ze dat soms ook een beetje.

Ik fietste met mijn zoontje achterop door de regen. Het regent niet, hield hij eindeloos vol. We stapten het schoolgebouw binnen. Het regent niet, zei hij weer. Hij had gelijk, hier regende het niet. Zelfs een alternative fact kan soms even de waarheid worden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden