Maandag 23/09/2019

Column

Gekruide shakshoka of de geur van spek met eieren

Yasmien Naciri is marketeer, student aan de UA en voorzitter van de onafhankelijke hulporganisatie Amana. Haar wisselcolumn met Matthias Somers verschijnt wekelijks.

“Als je op de Westerse manier kookt, dan kan je het appartement morgen bezichtigen”. Zo stond het er écht in een Engelstalige e-mail gericht aan de jonge expat Maysaa Munaf die al een tijdje op zoek was naar een nieuw appartement in Amsterdam.

Na de felle reacties en internationale verontwaardiging, trok het bedrijf gelukkig haar woorden terug. “We hadden moeten zeggen dat het appartement niet geschikt is voor 'intensief koken met te veel geuren'", klonk het al sussend. Nu ja, bij de benaming ‘intensief koken’ kan ik me nogal uiteenlopende beelden voor de geest halen. En bij ‘te veel geuren’ misschien nog net iets meer.

Verboden te koken

Het is in elk geval niet de eerste en de laatste keer dat potentiële huurders op hun kookkunsten worden gewezen. Enkele dagen geleden haalde een andere Nederlandse verhuurder de internationale pers omdat er in de advertentie uitdrukkelijk werd gevraagd om vooral niet te koken in het appartement. Dit voor een appartement waarvan de huurprijs zelfs 1.000 euro per maand bedroeg.

Het is een bedenkelijke evolutie als de woningmarkt, naast haar gekende barrières van discriminatie op basis van gender, ras of afkomst, nu zelfs ‘culturele affiniteit’ van de verhuurders verwacht. Dat het begrip ‘geuroverlast’ daarbij wordt gelijkgesteld met ‘kruidenvrij koken’ is op vele vlakken problematisch. Niet alleen vormt het een inbreuk op het privé- familie- en gezinsleven. Het zet de huurmarkt op een hellend vlak naar absurde verplichtingen van verhuurders tegenover potentiële huurders.

Waar trekken we als samenleving de grens bij gelijkaardige situaties? Want dat we op een hellend vlak terecht kunnen komen blijkt alvast uit verschillende cases in o.a. het Verenigde Koninkrijk of Singapore, waar potentiële huurders (meestal Chinezen en Indiërs) zonder pardon worden uitgesloten, omdat ze er andere eetgewoontes op nahouden.

Discriminatie of onwetendheid?

De vraag is of er ook in het recente Nederlandse geval sprake is van onderhuidse discriminatie of eerder onwetendheid. Volgens het College van de Rechten van de Mens is dit nog onzeker en moet de zaak verder worden onderzocht om hier een oordeel over te vellen. Een debat onder juristen over deze problematiek biedt wat dat betreft spoedig soelaas.

Wat we wel met zekerheid weten is het feit dat er doorheen de geschiedenis soms meer dan 15.000 kilometer werd afgelegd om specerijen uit Aziatische landen naar Europa te transporteren. Tijden veranderen en smaken kunnen verschillen, maar ik hoop toch oprecht dat we onze maaltijden na al die historische kilometers, met iets meer mogen kruiden dan slechts peper en zout. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234