Vrijdag 07/10/2022

Opinie

Gefeliciteerd, personal assistants

Lien Vande Kerkhof. Beeld rv
Lien Vande Kerkhof.Beeld rv

Lien Vande Kerkhof (20) is wetenschapsredacteur voor de Universiteit van Vlaanderen. Ze schrijft dit stuk in eigen naam.

Lien Vande Kerkhof

We wonen in een land waar, geloof het of niet, grofgebekte rappers die "slet hou je bek – ik spuit op je tieten en pak je langs achter" zingen, geweerd worden van het grootste familie-event van het jaar. Maar hoewel we onszelf x-maal per jaar schor brullen voor de Rode Duivels, zijn we geen pronte patriotten. Dat gebrek aan chauvinisme heeft als voordeel dat we niet pochen met meisjes wier vurige hartewens is bejubeld te worden als de mooiste van 't land. De missverkiezing en haar beschamende vragenronde zijn eindelijk gearchiveerd (op de Facebook-bloopers na).

Minder lang geleden schoot Hashtag MeToo elk algoritme aan flarden en bespoedigde – ongeacht de meningen – ieders bewustwording over de penibele verhouding tussen macht en seks. Voorts krijgen meisjes tegenwoordig lego of raceauto's cadeau, voert het parlement genderquota in én vertikt elke gulle griet een blowjob zonder eerst een clitoraal orgasme. Je zou haast denken dat het de goede kant uitgaat. Maar vandaag, op donderdag 19 april 2018, vieren we secretaressedag.

Op deze dag spelen consumenten schrander in op de gevoelens van het hulpje van de baas. Sinds het event kwam overwaaien uit de States, zo'n dertig jaar geleden, is deze werkkracht klaarblijkelijk een vrouw. Op het internet windt men er dan ook geen doekjes om: je secretaresse in de bloemetjes zetten doe je letterlijk. Prosecco is attent maar wie echt in de roos wilt schieten, koopt een gouden vulpen met initialen. En als je vorig jaar tongstrelende pralines schonk, voer je maar beter een bisnummer op. Want voor je er erg in hebt, affronteer je je loyale steun en toeverlaat met je nobele intenties (want die kokerrok gaat jaar na jaar meer spannen rond de kwabbelbillen). En dat allemaal terwijl de 'personal assistant' er voor spek en bonen bij zit.

Die laatste kan een man of een vrouw zijn. Geen stompe taalpurist in de buurt die kritiek heeft? Mooi. Want deze term klinkt professioneel, kordaat en is genderneutraal. Toch staat er vandaag 'secretaressedag' op de kalender. Volgens de Van Dale kan een secretaresse echter ook een man zijn, "al wordt een man zelden aangeduid met secretaresse; meestal wordt hij dan 'administratief medewerker' genoemd". Maar waarom volstaat secretaris niet gewoon als tegenhanger? Omdat het dan meestal om een lid van een bestuur gaat en het woord bovendien vaak met een leidinggevend element kampt. Terwijl een secretaresse slechts belast is met de regeling van correspondentie en het regelen van bezoek. Uit de definities blijkt dat secretarisdag nu niet aan de orde is. Maar meneer de secretaresse of de administratief medewerker wil ook wat, hé.

Ronduit ridicuul

Dat dit land nog een Vrouwendag behoeft staat buiten kijf. Secretaressedag strookt echter in niets met wat we op 8 maart (Internationale Vrouwendag) hebben geleerd. Want wie viert in 's hemelsnaam de achterhaalde stempel van een beroep? We roepen toch ook geen driemaal hoera voor alle 'mannelijke' ingenieurs of prijzen uitsluitend de automonteurs met genoeg testosteron. Niemand heeft baat bij een feestdag waarop het vrouwelijke stereotiepe beeld van een ambacht wordt verheerlijkt. Meer zelfs. De naam van dit festijn maakt de werknemers in kwestie ronduit ridicuul.

De tegenovergestelde beweging kan trouwens wel. Ja, Anne Hathaway is behaaglijk als fashionslaafje in The Devil Wears Prada en we zijn verknocht aan Doortje en haar toewijding aan de Boma Vleesindustrie nv, maar vier alsjeblieft ook een feest voor het handjevol Anna Wintours en Angela Merkels in de kosmos. Of nog beter: proost op de mannelijke mantelzorgers of kleuterleiders. Soms is positieve discriminatie effectief een goed idee.

Maar voor nu: laten we van een mug geen olifant maken. Het probleem is maar zo groot als de oplossing. En die is belachelijk simpel. Bijna zo belachelijk als de initieel beoogde titel voor deze dag. "Gefeliciteerd, personal assistants."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234