Dinsdag 19/10/2021
Mark Coenen Beeld Bob Van Mol
Mark CoenenBeeld Bob Van Mol

Column

Geert Noels pleit voor een tragere, kleinere en menselijkere maatschappij: mijn stem heeft hij

Mark Coenen is columnist bij De Morgen.

Geert Noels: als men er een brood naar zou smijten, dan komt het gesneden terug. Een meer afgetrainde mens moet nog geboren worden: naar het schijnt reed hij er op zijn driewieler iedereen al af in de crèche. Het is een asceet, zowel qua geest als lichaam. De mens staat altijd messcherp en zo ook zijn meningen: hij voelt zich het best als hij bergop en met de wind op kop mag rijden.

Het nadeel van economen is dat ze niet ver genoeg vooruitkijken, schrijft hij in Gigantisme, zijn nieuwe boek. Dat doet hij zelf wel. Zijn eerste boek Econoshock voorspelde in 2008 al hoe het samengaan van zes grote maatschappelijke schokken het wereldsysteem fundamenteel aan het wankelen zou brengen.

Lees ook:

Dit interview met Geert Noels: “De groei die we nastreven, is onrealistisch en maakt het systeem onstabiel en onmenselijk

Toen een beetje preken in de woestijn, achteraf gezien redelijk visionair. De wereld is in 2001 twee keer veranderd: één keer bij de aanslag op de WTC-torens in New York, maar minstens evenveel door de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie. China deed plots mee met de wereldeconomie maar veegde zijn voeten aan de spelregels: alsof je op een voetbalveld plots een driepunter kon scoren met de hand. In één klap werd alles anders.

Champions League

Het nieuwe boek staat vol van voorbeelden hoe de kleine garnaal wordt verpletterd door het geweld van de blinde economische giganten die rücksichtslos gaan voor het eigenbelang en de negatieve kosten van hun megalomanie ontkennen of – nog liever – doorrekenen aan diezelfde kleine garnaal. Daarin nauwelijks gehinderd door enige politieke controle.

Blinde globalisering is de suiker voor de kanker van het gigantisme.

Hij noemt het het Champions League Effect: je moet al in een heel groot land zijn om te scoren – behalve als je Ajax bent, natuurlijk.

Ook zijn Eurovisiesongfestival-fenomeen is een relevante metafoor voor de tijd van nu. Ooit begonnen als een festival van een relatief kleine clubje landen met ongeveer dezelfde muzieksmaak, nu een vormeloos muziekgebeuren waarin landen coalities sluiten binnen hun eigen subcultuur om een winnaar te kiezen.

1830

Vervang in dit boek economie door politiek en je hebt gratis ook een heldere analyse van de crisis die de politiek aantast als betonrot een brutalistisch huis. Gigantisme 2.0. De kiezer is de garnaal. De politieke partijen zijn de AB-InBevs van de democratie.

Iedereen heeft de mond vol over disruptie en vernieuwing, behalve in bestofte partijcenakels waar de macht verdeeld wordt onder enkelingen. Je kan België inrichten met een man of acht: het is een boutade uit de tijd van de onderhandelingen bij de laatste staatshervorming, maar ze klopt. Alsof het nog steeds 1830 is.

Noels pleit voor een tragere, kleinere en menselijkere maatschappij: mijn stem heeft hij. En als dat dan ook het einde betekent van het vermaledijde Eurovisiesongfestival: twee vliegen in één klap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234