Vrijdag 03/02/2023
Maarten Rabaey Beeld DM
Maarten RabaeyBeeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Geen vrede tussen Israël en Palestijnen zonder akkoorden tussen VS en Iran

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

Maarten Rabaey

Wie durft nog de moed te tonen om een wapenstilstand te bemiddelen om verder bloedvergieten te voorkomen? Er was een tijd dat elke spiraal van dodelijk geweld in Israël en de Palestijnse gebieden gevolgd werd door intense diplomatieke inspanningen vanuit de VS, de EU én de Arabische Liga. Ze konden niet elke intifada of Israëlisch bombardement stoppen maar er werd altijd gebeiteld aan akkoorden, met succes, van Camp David in 1978 tot de Oslo 1-akkoorden van 1993 en de Roadmap in 2003. Vandaag lijkt niemand nog een houvast te hebben.

Dit komt door het gebrek aan visionaire gesprekspartners. Zowel Israël als de Palestijnen doorstaan een diepe leiderschapscrisis. De Israëlische premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu vecht voor zijn politiek overleven. Zonder dit conflict was hij misschien al premier af door pogingen van de oppositie om zich te verenigen in een regering van nationale eenheid, zelfs met Arabische Israëli’s. Nu is de kans groot dat Israël afstevent op nieuwe verkiezingen, voor de vijfde keer al in korte tijd – een politiek vacuüm waar de voorstanders van totale oorlog nu van profiteren.

Het Palestijnse leiderschap is nog meer verdeeld. Palestijns president Mahmoud Abbas heeft vanuit zijn hoofdkwartier op de Westelijke Jordaanoever niets meer te zeggen in de Gazastrook. Hamas zwaait daar de plak. Deze militante islamisten worden al vele jaren bewapend met raketten of raketonderdelen vanuit Iran, die nu Israëlische slachtoffers maken tot in Tel Aviv.

De Israëlische vergeldingen eisen, net zoals tijdens de Gaza-oorlog van 2014, te veel onschuldige Palestijnse burgerlevens. Het recht op zelfverdediging moet altijd proportioneel zijn. Netanyahu moet oppassen dat hij Hamas en Iran niet in de kaart speelt. Islamistische organisaties teren op martelaarschap. Geen betere plek voor Hamas om nieuwe jihadisten te werven dan de begrafenis van een kleuter die gedood werd door een Israëlische bom. Geen betere pr voor de Iraanse Revolutionaire Garde om ook in Libanon, Syrië, Sinaï of zelfs in Europa terreurgroepen te mobiliseren. En Teheran wrijft zich in de handen wanneer het de interne spanningen tussen Joden en Arabieren in Israël ziet oplopen.

Het is dus tijd voor internationale bemiddelaars die op tafel kloppen. VS-president Joe Biden heeft op dit moment de beste kaarten in handen om Netanyahu duidelijk te maken dat een open oorlog een doodlopende straat is. De Europese Unie zou de communicatiekanalen van het nucleaire akkoord met Iran en steunprogramma’s aan de Palestijnse Autoriteit kunnen aanwenden om druk te zetten op Hamas, maar ultiem ligt de bal niet in ons kamp.

Vrede tussen Israëli’s en Palestijnen zal er niet komen zonder intense druk vanuit de VS én Iran. Wie van beide schrijft geschiedenis door als eerste toe te geven dat enkel duurzame vredesakkoorden tot een win-winsituatie zullen leiden in het hele Midden-Oosten?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234