Donderdag 28/10/2021

OpinieBrief van de dag

Geen legaal werk, leven in een permanente staat tussen landen: niemand besluit lichtzinnig om in hongerstaking te gaan

Hongerstakers in de Begijnhofkerk sluiten zich af. Beeld Marc Baert
Hongerstakers in de Begijnhofkerk sluiten zich af.Beeld Marc Baert

Fenya Fischler, Elisa Schanzer, Itamar Shachar zijn leden van Een Andere Joodse Stem

“Ik ben al twee of drie keer tegengehouden door de politie, omdat ik in het zwart werk. Terwijl ik juist graag geregistreerd zou willen werken. Ik ben al 15 jaar in België. Ik leef hier, ik draag bij aan de samenleving, maar ik word behandeld als een dief.” Toen wij met S. praatten, wees hij ons naar zijn getuigenis die op de muur hangt. Met tientallen andere mensen die dit lokaal bezetten is hij al anderhalve maand in hongerstaking, omdat hij als mens behandeld wil worden door de Belgische staat. De hongerstakers in dit VUB-lokaal maken deel uit van een groep van meer dan 400 mensen zonder papieren die om een duurzaam regularisatiebeleid vragen.

We bezochten de hongerstakers met een aantal leden van Een Andere Joodse Stem, een diverse groep Joden in België die zich inzet tegen racisme. Als Joden in België hebben de meesten onder ons voorouders die naar België zijn geëmigreerd, ofwel zijn we zelf naar hier geëmigreerd. Of het nu om economische redenen of gezinshereniging ging, we hebben vele familieverhalen gehoord over reizen, assimilatie, met bijna niets herstarten op een nieuwe plek. Vanuit deze historische levenservaring is het essentieel om solidair te zijn met migranten in precaire, onzekere en vaak wanhopige situaties. We zijn solidair met de hongerstakers en steunen hen met hun eisen naar de overheid toe.

We luisterden naar hun verhalen, frustraties en eisen. Verschillende mensen hadden duidelijk moeite om recht te staan wegens het gebrek aan voedsel. De dag dat we er waren, hadden al vier mensen een zelfmoordpoging ondernomen. Eén persoon vertelde ons dat hij al elf kilo was afgevallen. Hij heeft meer dan tien jaar geleden asiel aangevraagd en kan vanwege de vervolging van zijn gemeenschap niet terug naar zijn land. Een decennium leven als migrant zonder papieren, geen mogelijkheid om legaal werk te vinden, leven in een permanente staat tussen landen. Het is duidelijk dat niemand lichtzinnig besluit om in hongerstaking te gaan.

Momenteel zijn de hongerstakers over verschillende lokalen in Brussel verdeeld. Hun bezetting eist ruimte op in ons publieke discours, waar de levens van mensen zonder papieren zo vaak onzichtbaar worden gemaakt. De federale regering criminaliseert al meer dan dertig jaar migratie in België. Momenteel hebben mensen zonder papieren geen toegang tot de reguliere arbeidsmarkt, waardoor ze geen andere keuze hebben dan onofficiële jobs op te nemen. Hierdoor kunnen ze makkelijk het slachtoffer worden van uitbuiting, waar ze zich niet tegen kunnen verdedigen. Verder zorgt het ervoor dat ze geen toekomst kunnen opbouwen en kunnen hun kinderen niet verder studeren eenmaal ze meerderjarig worden.

We vragen de overheid om snel werk te maken van een duurzaam en humaner regularisatiebeleid en in de tussentijd mensen zonder papieren een vernieuwbare verblijfsvergunning met onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt te verlenen tot er een politieke oplossing is. Ook vragen we onze medeburgers om solidair te zijn. Dat kan door onze ministers te mailen, benodigdheden aan de hongerstakers te doneren, deel te nemen aan de verschillende protestacties die ze organiseren, of gewoon langs te komen om ze aan te moedigen met een vriendelijk gesprek. Deze connectie is wat ons mensen maakt en kan tot meer humane oplossingen leiden, in plaats van het koude discours van sommige politici dat mensenlevens reduceert tot cijfers en technische beleidsproblemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234