Dinsdag 29/11/2022

Opinie

Geen enkele reden om niet in Dessel te blijven

Archiefbeeld. Beeld belga
Archiefbeeld.Beeld belga

Kris Van Dijck (N-VA) is burgemeester van Dessel.

Kris Van Dijck

Dessel en Mol halen wel eens krantenkoppen. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Al gaat het bij ons vaak over een onderwerp waarvan de goegemeente koude rillingen krijgt: onze nucleaire industrie en de gevaren daarvan voor de volksgezondheid. We worden er dan ook op aangesproken op een manier van: “durven jullie daar nog wonen?”

kris van dijck dessel Beeld rv
kris van dijck desselBeeld rv

Ik ben geboren en getogen in Dessel. Onder de rook van een kolencentrale, met daar net naast een asbestfabriek en er pal achter “Den Atoom” het Studiecentrum voor Kernenergie SCK. In het zog van dit nieuw kenniscentrum kende de nucleaire sector een hoge vlucht in de Kempen met honderden arbeidsplaatsen. De opwerkingsfabriek Eurochemic is ondertussen geheel ontmanteld en de twee brandstofproducenten FBFC en Belgonucleaire sloten begin deze eeuw de poorten. De enige activiteit daar is de opkuis van wat eens tewerkstelling schonk aan menig Kempenaar. Wat blijft is het SCK zelf met enkele spin-offs en Belgoprocess waar zorg gedragen wordt voor al het Belgisch nucleair afval.

In 1989 kwam ik in het Dessels gemeentebestuur. De nucleaire sector had net een schandaal met nucleair afval achter de rug. Het pas opgerichte NIRAS zou orde op zaken gaan zetten en het afval via haar dochteronderneming Belgoprocess onder de beste omstandigheden gaan beheren. Dit wil zeggen: ontvangen, behandelen, verkleinen in volume, verpakken en veilig bovengronds opslaan. Tijdelijk weliswaar tot er definitief kan geborgen worden. NIRAS en Belgoprocess hielden woord. De opdracht wordt dagelijks ernstig genomen en zij voeren een open politiek naar buren, burgers, lokale overheden, verenigingen en dies meer. In die mate zelfs dat nationale krantenkoppen bij ons vaak oud nieuws zijn…

Sinds 1998 zijn daar in Dessel, en één jaar later in Mol, de partnerschappen STORA en MONA bijgekomen. Hier werd, samen met de lokale politiek, het middenveld, geëngageerde burgers en werkgevers en werknemers, een antwoord geformuleerd op de vraag waar al dat Belgisch laagactief afval kan geborgen worden. De uitslag was duidelijk. Het kan in Dessel. Het kan in Mol. Bovengronds. In bunkers. Onder strikte voorwaarden natuurlijk. Dit cAt-project zijn we nu aan het uitvoeren. En wat hier op de eerste plaats komt; is de volksgezondheid. Wij willen niets aan het toeval overlaten.

Toen een wetenschappelijke studie van het WIV in 2013 uitwees dat er verhoogde gevallen waren van leukemie bij kinderen hebben we dat zeer ernstig genomen. Terecht, want het betrof drie jonge dorpelingen. Is het dan toch zo dat het in Dessel gevaarlijk is, was ook een vraag die mij beroerde. Wat is de oorzaak? Elk leukemiepatiëntje is er immers één te veel en het zal je kind maar wezen. We zijn hier dan op doorgegaan. Ondertussen bestond ook al 3xG (gemeente, gezondheid, geboorte), een samenwerking met VITO, PIH, UA en VUB om de gezondheid van onze inwoners op te volgen. Overlijdensgegevens, kankergegevens, hospitalisaties en aangeboren afwijkingen in Dessel, Mol en Retie van de periode 2003-2012 werden tegen het licht gehouden. Zelden kwamen die uit boven het Vlaams gemiddelde. Kankers zelfs onder het Vlaamse gemiddelde.

Alertheid en waakzaamheid blijven wel geboden, maar verhuizen? Neen. Geen enkele reden om niet in Dessel te blijven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234