Zondag 25/07/2021
null Beeld rv
Beeld rv

StandpuntJoël De Ceulaer

Geef risicopatiënten die nog weken moeten wachten op de tweede AstraZeneca, zo snel mogelijk een tweede prik met Pfizer

Joël De Ceulaer is senior writer bij De Morgen.

Men hoeft geen Shakespeare of Sophocles te lezen om zich bewust te zijn van de tragiek van het bestaan. De krant volstaat. Haast elk bericht over corona droeg het voorbije jaar een peilloze diepte aan narigheid in zich – zelfs nu we op volle vaccinatiesnelheid zitten, blijven de willekeur en het onrecht om aandacht vechten.

De onrechtvaardigheid is het grootst als we die vaccinatie globaal bekijken: rijke landen bedienen zich gretig van het lekkers, arme landen zijn geen prioriteit. Maar ook op kleine schaal, in ons eigen knusse Vlaanderen, doet zich een groot onrecht voor. Duizenden risicopatiënten die als eersten beschermd hadden moeten zijn, zullen hun tweede prik pas krijgen als talloze gezonde veertigers en dertigers allang dubbel geprikt zullen zijn. Veel risicoprofielen – van 45 tot 65 jaar oud – zullen niet alleen láter, maar ook minder goed beschermd zijn, omdat ze AstraZeneca kregen, met een venster van 12 weken tussen de twee shots, terwijl flukse dertigers in één maand twee Pfizers scoren.

Dat onrecht kan eenvoudig worden hersteld: geef risicopatiënten van wie sommige nog tot diep in augustus moeten wachten op de tweede AstraZeneca – waardoor ze pas in september beschermd zijn – zo snel mogelijk een tweede prik met Pfizer. Dat die mix zéér goed werkt, misschien zelfs ideaal is, toont steeds meer onderzoek. Dat overheden snel kunnen schakelen, bewijzen landen zoals Duitsland, Spanje, Frankrijk en Canada, die deze combinatie al aanbieden.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kan dit idee afwimpelen omdat hem gisteren een Engels onderzoekje als een gebraden kip in de mond vloog: daaruit blijkt dat twee prikken AstraZeneca haast evengoed beschermen tegen hospitalisatie als twee prikken Pfizer: meer dan 90 procent. Maar dat is nog maar één onderzoek, met alle reserves van dien. En we mogen meer verwachten dan louter niet-hospitalisatie, als vaccins dat mogelijk maken. En dat doen ze: mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) lijken in alle opzichten superieur. Wie dat ontkent, moet zich maar de vraag stellen welk vaccin hij of zij verkiest – juist! Door het oprukken van de Delta-variant, die eind juli dominant zal zijn, is haast geboden. Daartegen werkt één prik AstraZeneca veel minder goed.

Wordt dat mixen van prikken een logistieke nachtmerrie? Welnee, onze vaccinatietrein verraadt zoveel logistiek vernuft dat het mogelijk moet zijn om de schema’s aan te passen en risicopatiënten – die op sociale media nu van zich laten horen – een snellere en betere bescherming aan te bieden. Laat mensen op z’n minst de mogelijkheid om er zelf voor te kiezen. Hoe luidt de eerste zin van de CD&V-statuten ook weer – die zin die voorzitter Joachim Coens niet aangepast kreeg? ‘Voor CD&V telt ieder mens.’ Aan Beke om woorden in daden om te zetten. Heeft CD&V geen kiezers nodig?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234