Vrijdag 01/07/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Geef de vele anonieme slachtoffers van sexting-misbruik nu dezelfde aandacht

Maarten Rabaey is journalist voor De Morgen.

Maarten Rabaey

De beslissing van radiopresentator Peter Van de Veire, zanger Stan Van Samang en presentator Sean Dhondt om publiek te getuigen over de nare gevolgen van naaktbeelden die tegen hun wil werden verspreid, getuigt van veel moed.

Ze dienen terecht een klacht in. Gerechtelijk onderzoek zal nu moeten bepalen wat er is gebeurd. Gaat het om gestolen sexting-berichten of werden ze, zoals hun advocaten aanvoeren, zelfs het slachtoffer van catfishing? Daarbij maakt iemand bewust een vals profiel aan op sociale media met de bedoeling om naaktfoto’s van BV’s te verkrijgen, meestal met als doel de beelden dan door te verkopen.

In afwachting van de uitkomst van dit onderzoek moet het incident vooral aanzetten tot een breed debat dat het veelvuldig misbruik van sexting-beelden bespreekbaar maakt. Als volwassen mannen die stevig in het leven staan, hebben de BV’s het retorisch talent om zich uit te spreken én de financiële middelen om een advocaat onder de arm te nemen. Veel anonieme slachtoffers kunnen dat helaas niet.

Child Focus krijgt via de noodlijn 116.000 dagelijks te maken met jongeren die melding maken van fout gelopen sexting. Dat zijn dan nog de slachtoffers die het nummer kennen en durven getuigen. De meesten blijven alleen met schaamte worstelen.

Vooral ouders en scholen kunnen het taboe nu verder helpen doorprikken door het gesprek aan te gaan. Wie van zichzelf in een verliefde bui een naaktfoto doorstuurt treft nooit schuld. Schuldig zijn diegenen die misbruik maken van je vertrouwen om dit te verspreiden.

Het fenomeen blijft vooral onder jongeren onderbelicht. Uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Gent, dat in maart dit jaar in het vakblad Sexual Health werd gepubliceerd, blijkt dat sexting is toegenomen.

Waar van de 2.663 ondervraagde scholieren in 2015 nog 8,3 procent een sexting-bericht verstuurde groeide die groep in 2017 aan tot 12,1 procent. Het ging zowel om jongens als meisjes. Bijna vier op tien jongeren van deze tweede groep toonden zich identificeerbaar. De onderzoekers onderlijnden de nood om scholen te voorzien van lesmateriaal om aan sexting-voorlichting te doen.

Uit een recent Zwitsers onderzoek naar sexting onder jonge volwassenen (24-26 jaar) bleek vervolgens dat vooral jonge mannen zich schuldig maken aan de illegale verspreiding van beelden, zonder toestemming. Als motivatie gaven ze aan dat ze dit deden voor de ‘fun’ (62 procent) of om ‘te pochen’ (30 procent) onder de vrienden. Slechts één op de tien deed het zonder stil te staan bij de gevolgen.

De gevolgen kunnen voor de slachtoffers nochtans heel ernstig zijn. Beelden die zonder toestemming zijn verspreid kunnen terechtkomen op het internet en psychologische trauma’s veroorzaken bij de slachtoffers.

Wie dit meemaakt blijft dus best niet in een hoekje zitten. Praat er over met een vertrouwenspersoon, thuis, op school of via een praatnummer, en dien desnoods klacht in. Snel reageren is altijd de boodschap, al zijn we als samenleving helaas al vele jaren te laat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234