Maandag 13/07/2020
kopje voor online en editie Bart EeckhoutBeeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Geachte volksvertegenwoordigers, durf te kiezen voor een corona-onderzoekscommissie

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Nu de eerste golf van het coronavirus officieel bedwongen lijkt, is het tijd om een eerste balans op te maken. Voor België kan dat rapport alleen maar somber zijn.

Dat ons land een zo groot aantal besmettingen te verwerken heeft gekregen, kan wellicht ten dele verklaard worden door brute pech. Zoals viroloog Marc Van Ranst al eerder verklaarde, hadden de Belgen het ongeluk dat verschillende haarden tegelijk ontbrandden – in tegenstelling tot in Nederland bijvoorbeeld.

Toch kan dat maar een deel van de verklaring zijn. Wie de tragische film nog eens laat afspelen, ontkomt niet aan de destructieve impact van bijvoorbeeld de beslissing om de strategische voorraad beschermingsmiddelen te vernietigen en niet te vervangen. Het is mede daardoor dat op cruciale momenten te weinig materieel beschikbaar was om iedereen naar behoren te beveiligen. Dit heeft levens gekost.

Dat is een ernstige fout, die je nooit zomaar aan één individueel persoon kan toeschrijven. Maar uiteindelijk valt ze wel onder de politieke verantwoordelijkheid van één minister: de federale minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld). Die conclusie weegt zwaar, maar iemand moet ze ooit een keer durven te trekken.

Ook in Vlaanderen (en in Brussel, en in Wallonië) liep lang niet alles gesmeerd. Merkwaardig genoeg lijkt dat besef nog niet helemaal ingedaald. Het idee dat iedereen toch zijn best gedaan heeft, domineert de voorlopige evaluatie. De meerderheid in het Vlaamse Parlement vindt dan ook niet dat er volwaardige onderzoekscommissie nodig is.

Dat is vreemd. Dit is toch wat anders dan gesjoemel met scheepskredieten. De strijd tegen Covid-19 stelde dit land en ook dit gewest of deze gemeenschap voor de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn fouten gemaakt, zoals een onderzoeksreeks de afgelopen dagen in deze krant heeft aangetoond.

Dat in het heetst van de strijd mensen een steek laten vallen, is niet meer dan menselijk. Toch roept de reeks ook ongemakkelijke vragen op die een volwaardig parlementair onderzoek rechtvaardigen. Waarom zegt de minister dat er nooit een tekort was aan zuurstofapparaten, als mensen op het terrein het tegendeel ervaren? Waarom zegt een grote meerderheid van het zorgpersoneel dat ze ook nu nog altijd onvoldoende voorbereid zijn op een nieuwe besmettingsgolf? Waarom stuurde Vlaanderen veel minder rusthuisbewoners naar het ziekenhuis? Hadden de grote zuilinstellingen meer kunnen doen voor hun bewoners? Het antwoord hoeft geen schandaal te zijn, maar het is wel nuttig om het antwoord te kennen.

Daarom zouden we toch een verzoek willen richten aan de leden van het Vlaamse Parlement. Geachte volksvertegenwoordigers, herlees nog eens rustig de onderzoeksreeks in deze krant. Herlees nog eens de eveneens knappe reconstructie over het rusthuisdrama van onze collega’s van De Standaard.

En durf kiezen voor een onderzoekscommissie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234