Maandag 29/05/2023

Kernwapens

Geachte eerste minister, onderteken het VN-kernwapenverbod

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Daniel Termont (sp.a), burgemeester van Gent; Bart Somers (Open Vld, burgemeester van Mechelen; Jan Durnez (CD&V), burgemeester van Ieper; Els De Rammelaere (N-VA), burgemeester van Tielt en André Van de Vyver (Groen), burgemeester Zwijndrecht, schreven dit opiniestuk naar aanleiding van een brief waarin 150 burgemeesters een oproep doen aan de regering-Michel.

Bart Somers en Daniël Termont e.a.

21 september werd door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Op die dag wordt er gevraagd om extra aandacht te besteden aan de promotie van de idealen van vrede. Wij burgemeesters geven graag gehoor aan deze oproep. Wij werken immers dag in dag uit, op lokaal vlak aan een vreedzame samenleving.

Wij beseffen zeer goed dat lokale vrede onmogelijk is zonder internationale vrede, en zonder de noodzakelijke investeringen in menselijke behoeften, zoals o.a. neergeschreven in de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. De 16e ontwikkelingsdoelstelling handelt expliciet over vrede. En rond dit thema is na jaren van stilstand eindelijk terug beweging gekomen in het dossier van de kernwapens. Hoognodig, want er zijn namelijk nog steeds een slordige 15.000 kernwapens die mens en planeet bedreigen, en de belastingbetaler bovendien handenvol geld kosten. Het onderhoud en de modernisering van deze massavernietigingswapens kost wereldwijd meer dan 250 miljoen euro per dag. Positieve ontwikkelingen inzake de afschaffing van kernwapens juichen wij dus ten zeerste toe.

Exact een jaar geleden werd een nieuw VN-verdrag ter ondertekening opengesteld aan alle leden van de VN. Na jaren van voorbereidingen en onderhandelingen keurden 122 landen de slottekst van dit verdrag goed. Het nieuwe verdrag verbiedt ondubbelzinnig het gebruik, het dreigen met, de ontwikkeling, het testen, de aanmaak, de verwerving, het bezit, de opslag én de transfer van kernwapens. Daarnaast wordt ook elke vorm van assistentie bij kernwapenactiviteiten verboden, net als het stationeren van kernwapens.

Dit verdrag betekent een historische stap! Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki (1945) worden kernwapens verboden! Helaas stellen wij vast dat de federale regering tot op heden dit VN-verdrag niet ondertekent.

Daarom roepen 150 Belgische burgemeesters, de eerste minister en alle leden van de federale regering vandaag in een ‘Open brief’ op om alles in het werk te stellen opdat België het verdrag ook ondertekent.

Wij staan daarin niet alleen. Onze oproep wordt gesteund door een meerderheid van de bevolking. Uit recente internationale bevragingen (juni 2018) in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië blijkt dat er grote steun bestaat voor een kernwapenvrije wereld. 57% van de bevraagde Belgen wil de Amerikaanse kernwapens weg uit Kleine Brogel, 66% wil dat de Belgische regering het nieuwe VN-kernwapenverbod ondertekent en 68% vindt het niet kunnen dat Belgische banken investeren in de kernwapenindustrie.

Het VN-kernwapenverbod zal niet onmiddellijk leiden tot de eliminatie van kernwapens, maar ze vergroot wel het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust. Het verhoogt de druk op de kernwapenstaten om eindelijk werk te maken van ontwapening en dwingt financiële instellingen om niet langer te investeren in kernwapenproductie. Verschillende grote internationale pensioenfondsen en grootbanken zoals KBC stuurden intussen hun investeringsbeleid radicaal bij.

Ook het Nobelprijscomité gaf een zeer duidelijk signaal. De internationale campagne ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) die de aanloop naar dit VN-kernwapenverbod hielp bewerkstelligen, ontving daarvoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede.

De tijd is aangebroken om de volgende stap te zetten op weg naar een kernwapenvrije wereld. De Belgische regering moet haar engagement voor een kernwapenvrije wereld omzetten in concrete daden. U mag daarvoor rekenen op onze steun en de steun van de meerderheid van de Belgische bevolking.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234