Zondag 17/10/2021

Brief van de dagMaarten van Meer

Geachte Bart De Wever, geef de Antwerpenaren informatie waar ze recht op hebben

De 3M-site in Zwijndrecht.  Beeld BELGA
De 3M-site in Zwijndrecht.Beeld BELGA

Maarten van Meer werkt in de media. Hij woont bijna 10 jaar op Linkeroever en zocht tijdens de lockdown werk dicht bij huis. Hij hoopt dat zijn huis niet in het Vlaamse Tsjernobyl staat.

Geachte Bart De Wever,

Geachte burgemeester,

Ik wilde u vragen of u de omvang en mogelijke impact van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site correct inschat. Iets minder dan een jaar geleden was u snel om een avondklok in te stellen omdat er een flinke corona-uitbraak dreigde in uw stad. Het verbaasde me dan ook om u op ATV te horen zeggen dat paniek nu niet nodig is, we van Antwerpen geen Tsjernobyl moeten maken en dat de focus in eerste instantie op Zwijndrecht moet liggen.

Hopelijk beseft u ten volle dat die fabriek zich op een steenworp van Antwerpen-Linkeroever bevindt, waar toch een 17.000 Antwerpenaren wonen. De eerste vaststelling van verhoogde PFOS-concentraties bij dieren, gebeurde in het natuurgebied Blokkersdijk: mooi tussen de fabriek en Linkeroever.

Een beetje zuidelijker dan dat natuurgebied wordt – pal tegen de vervuilde Oosterweelberm van want nu nog afrit ‘Linkeroever’ is – al bijna 10 jaar aan de Regattawijk gebouwd. Duizenden nieuwe woningen voor uw Antwerpenaren op grond die allicht ook vervuild is. Of is bodemonderzoek gebeurd bij het aanleggen van die wijk, waaruit blijkt dat uw stadsgenoten wiens spiksplinternieuwe gezinswoning daar in aanbouw is, niet ongerust hoeven te zijn?

Het bijzondere is: de plannen voor die wijk dateren van voor uw tijd. Ook de eerste vaststellingen van de vervuiling dateren van voor uw tijd. Zelfs de bevoegde schepenen en ministers uit die periode hadden geen band met uw partij. Dan houdt niets u toch tegen om met luide stem om een onderzoek te vragen?

In dit alles moest ik ook even denken aan een buurtbewoner die vertelde over een lap grond naast zijn huis die ergens eind vorige eeuw verkaveld zou worden, maar uiteindelijk niet bebouwd mocht worden. Er was ‘iets chemisch’ in de bodem gevonden. Wat wist hij niet. Hij wist wel al langer “dat we hier op Linkeroever geen patatjes uit eigen tuin moeten eten, want wie weet wat er allemaal in die opgespoten grond zit”, maar had nog niet eerder gehoord van grond waar niet gebouwd mocht worden.

Dicht bij de vastgestelde PFOS-vervuiling wordt een woonwijk gebouwd, maar een kilometer of wat meer richting stadscentrum mocht niet gebouwd worden wegens bodemvervuiling. Wat zit er dan nog allemaal in de grond hier? Kan iemand me daar informatie over bezorgen?

Het is mooi wonen, hier op Linkeroever: er is veel open ruimte, groen en de snelst mogelijke verbinding naar Antwerpen. En vanop deze oever hebben we zelfs het mooiste uitzicht van de hele provincie. Uw stadsbestuur is flink aan het investeren in deze wijk. Er komen BV’s wonen die niet kunnen zwijgen over dit bijzonder stukje Antwerpen, waar Le Corbusier ooit van een ‘Ville Radieuse’ droomde.

Ziet u: er staat tijm en laurier in onze tuin en dat doe ik gaarne in mijn Vlaamse stoverij. Hopelijk mag dat nog, want we wilden eigenlijk zelfs wat meer kruiden en wat fruit planten. En ik laat mijn zoontje graag in onze tuin en de vele speeltuinen en groene plekken die Linkeroever rijk is ravotten, maar ik weet ook graag of dit fijne stadsdeel niet stiekem een chemisch stort is.

Uw partijgenote heeft zich zopas overtuigend en ondanks tegenwind als echt minister van Milieu opgeworpen en wil uitzoeken wat er is misgelopen. Voeg u alstublieft bij haar en geef de Antwerpenaren informatie waar ze recht op hebben. Overtuig ook uw partijgenoten dat ze enkel te winnen hebben. De vervuiling en het schandaal liggen er. Het is nu de vraag wie het mee wil uitspitten en oplossen of wie het liefst nog 20 jaar bedekt laat.

Maarten van Meer, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234