Zaterdag 08/05/2021
Saskia de Coster. Beeld DM
Saskia de Coster.Beeld DM

ColumnSaskia De Coster

Gays zijn de geestelijken van de katholieke kerk, hetero’s de doeners

Saskia de Coster is schrijver van de romans Wij en ik en Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks.

Hoekstenen. Fundamenten. Onwrikbare elementen. Je zou je op een bouwbeurs wanen, maar het is de terminologie van katholieken om het over de soliditeit van het huwelijk en het gezin te hebben.

Paus Franciscus heeft in een nieuwe documentaire over zijn reilen en zeilen verklaard dat er nog meer hoekstenen bij mogen in de grote bouwonderneming Katholieke Kerk, namelijk de gay families. Gays hebben ook recht op een familie en mogen niet verstoten worden. Het lijkt net zo opzienbarend als het recht op een hobby. Veel lezers van De Morgen zullen even de schouders ophalen bij deze dienstmededeling maar voor gays met een band met de katholieke kerk, via ouders, grootouders of andere cementeermiddelen, is dit een bemoedigende uitspraak. Dat we dat nog mogen meemaken, een paus die kiest voor inclusie en tolerantie.

Meer dan tien jaar geleden heb ik me laten ontdopen ofte uitschrijven uit de katholieke kerk, uit protest tegen de reactie op seksueel misbruik in hun kringen en hun hypocriete houding ten opzichte van homoseksuelen, ook in hun kringen.

De strijd tussen de verschillende krachten in de katholieke kerk draait om deze kwestie: bepaalt de wereld van vandaag hoe de kerk evolueert of moet het instituut vasthouden aan de oude tradities en die zoveel mogelijk doorduwen en dicteren aan haar trouwe volgelingen? Moet de kerk een safe room tegen de verdorven buitenwereld zijn of een schuilhut voor die arme schapen die kunnen praten? De huidige paus kiest voor de rol van herder. De relatieve outsider binnen de katholieke kerk Franciscus werd in 2013 paus om de impasse in het Vaticaan te doorbreken, maar daar heeft een groepje conservatieve krachten nu wel spijt van.

Conservatieve bisschoppen en hun lekenaanhang voelen zich bedreigd. Ze zijn de goedkeuring om bepaalde groepen buiten te sluiten kwijtgespeeld. Gays zijn eeuwenlang gezien als een bedreiging, onder meer voor het huwelijk tussen één man en één vrouw. Inclusie betekent voor de behoudsgezinde katholieken terrein prijsgeven in plaats van het speelveld vergroten. Ook op andere vlakken zeggen conservatieven heel luid en heel vaak ‘dat ze niks meer mogen zeggen’.

Ik vraag me nu af hoe sommige katholieken, onder meer de mensen die mij binnen hun hoeksteen hebben voortgebracht, zich nu tot gays gaan verhouden. Lang kreeg ik van mijn ouders te horen ‘je mag gay zijn maar je mag er niet naar handelen’. Dat brengt ons bij een heikel punt. Want de katholieke kerk en ook deze paus beschouwen gay zijn op zich niet als een zonde. Je mag gewoon geen homoseksuele daden stellen. Paus Franciscus vindt dat er wettelijke erkenning voor gays mag zijn in een samenlevingscontract. Maar ze mogen geen seks hebben, dus kunnen ze enkel een geestelijke verbintenis aangaan. Geaardheid is in die zin iets van de geest, net zoals het geloof. Gays zijn de geestelijken van de katholieke kerk, hetero’s de doeners.

Ik ben een geestelijke, met een familie. Bijgevolg zal ik me weer laten dopen. En wat ik in mijn vrije tijd doe, daar heeft de katholieke kerk niets mee te maken. Hobby’s zijn toegelaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234