Maandag 03/08/2020

Opinie

Filip spat bijna van degelijkheid en betrouwbaarheid uit elkaar. Nu nog durven springen, Sire

Koningin Mathilde en koning Filip. De populariteit van de vorst nam sterk toe sinds Filip de troon besteeg.Beeld BELGA

Jo De Poorter is koningskenner, communicatiedeskundige en televisiepresentator.

Hij is 6.000 km lang en was oorspronkelijk bedoeld om de Chinese vijand buiten te houden. Maar ze waren er toch opgeraakt, het koninklijk echtpaar, en op de derde dag van hun bezoek aan de tweede economische grootmacht ter wereld, stonden ze er al blakend van tevredenheid en glunderend van zelfvertrouwen. En terecht, bleek achteraf: het staatsbezoek van hunne majesteiten Filip en Mathilde van het koninkrijk van 30.000 vierkante meter aan China was in alle opzichten een onverdeeld succes te noemen.

Een schijntje echter vergeleken bij het optreden van een andere telg van het koninklijk huis op een winderige oktoberdag in Ploegsteert. In drie talen, met een eigen geschreven tekst, blies de 13-jarige hertogin van Brabant de omstanders en de rest van het land van hun sokken. Het kan geen toeval zijn dat die prinses Elisabeth naar haar betovergrootmoeder genoemd is, de koningin van de violen en de Steinways, maar vooral de koningin van handen uit de mouwen en soldaten verzorgen in de grote oorlog en joden helpen onderduiken in de tweede en ondertussen nog even het Rode Kruis oprichten.

Jo De Poorter.Beeld Damon De Backer

Ook prinses Astrid deed het jongste koningsjaar de andere jammerlijk omgekomen vorstin naar wie ze genoemd is, alle eer aan: doortastend, hartverwarmend en zelfrelativerend in haar helaas te zeldzame optredens. Op handelsmissie strak in Chanel, en hard voorbereid en krachtdadig optredend vanachter een strenge leesbril. Maar laat dat het enige harde zijn van de zachtmoedige prinses. Mocht er onverkwikkelijk iets gebeuren met het staatshoofd voor de achttiende verjaardag van de kroonprinses dan kan ik u verzekeren dat het land in betrouwbare handen van deze potentiële regentes.

Daarnaast deed ook Laurent van België zijn land en reputatie alle eer aan door telkens weer onverwacht en onvoorspelbaar uit de hoek te komen. In de Zimmertoren, tegen Apple en Google of met iets over zijn familie en de gelijkenis met de Stasi. Niet altijd even tactisch of diplomatisch zoals de majesteit het zou willen, maar steeds weer vermakelijk, oorspronkelijk en verfrissend.

Recente peilingen van het onderzoeksbureau Ivox voor Vtm-Nieuws onthullen dat de vorst op een vertouwen van 69,1% van de bevolking kan rekenen. Dat is een stijging met bijna 20% sinds zijn aantreden. Door eigen inzet en prestaties ongetwijfeld, maar ook door het resultaat van de Koninklijke hulpbronnen bij de NV België: Mathilde, Laurent, Astrid en niet in de laatste plaats Elisabeth. Hulpbronnen die te spaarzaam en niet altijd even doordacht ingezet worden. Nadat Astrid Te Deum bijwoont in Antwerpen op de nationale feestdag, is de volgende afspraak de economische missie naar Westelijk Canada eind oktober. Dat is een kwartaal van jammerlijke afwezigheid in spijtige inactiviteit.

Bovendien wordt met het kapitaal dat de CEO van de NV België is, te voorzichtig, te delicaat en soms te weinig creatief omgesprongen. Herinner u dat Elizabeth van Engeland om haar eigen jubileum glans bij te zetten met James Bond uit een vliegmachien sprong. Of zo leek het toch. En dat Maxima der Nederlanden in een duikpak en daarna recht een Amsterdamse gracht dook, ten behoeve van ALS-patienten. Het kan dus. Gedurfd, relevant, resultaatsgericht en ook waardig.

Twee jaar na zijn aantreden als staatshoofd bewijst Filip van degelijkheid en betrouwbaarheid bijna uit elkaar te spatten. Maar volgens Amerikaans leiderschapsdeskundige Jim Collins moet een ware aanvoerder ook hoog scoren op de schaal van vernieuwende durf, gedoseerde impulsiviteit en berekend risico . Vrij naar schrijver Fernand Auwera: springen moet als nuttig beschouwd worden. Dus, het diepe in, sire. Om beter en sterker naar boven te komen in uw dierbaar België.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234