Zondag 25/07/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Femicide verdient de klok rond onze aandacht, niet enkel tijdens de kantooruren

Maarten Rabaey is journalist.

De moord op de Aalsterse oud-burgemeester en huidig schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) is een menselijk drama dat tekenend is voor het onderbelichte probleem van dodelijk partnergeweld, waarvan vrouwen de grootste slachtoffergroep zijn. Deze femicide, of feminicide, moet apart behandeld worden om ernstiger genomen te worden door justitie en de samenleving. Alleen zo gaan we gelijkaardige tragedies voorkomen.

Uyttersprot voegt zich dit jaar bij een trieste lijst van 12 andere vrouwen die in België al door geweld om het leven kwamen. Vorig jaar waren het er minstens 24, in 2018 minstens 38 en in 2017 zelfs 42. Minstens, want dit zijn geen officiële cijfers. Ze zijn afkomstig van de blog Stop Feminicide die de raming maakt op basis van krantenartikels. Justitie maakt geen aparte genderopsplitsing omdat de wet alle dodelijk geweld straft met de omschrijving moord of doodslag.

Zonder te willen speculeren over de omstandigheden van Uyttersprots dood is het dringend nodig om femicide als apart misdrijf op te nemen. Dat stelt ook de Vrouwenraad. Alleen zo zullen we een zicht krijgen op de werkelijke omvang. Alleen zo kunnen we tot betere preventie komen. Zo laat Zweden al elke femicide apart onderzoeken om betere lessen te kunnen trekken.

De regering beloofde hier begin dit jaar werk te maken van steun voor hulpverleners om risicoanalyses te maken, extra Zorgcentra na (Seksueel) Geweld te openen en beloofde een proefproject rond stalkingsalarm. Dit zal niet volstaan.

Femicide, en bij uitbreiding alle partnergeweld, is een probleem waar je alle geledingen van de samenleving bij moet betrekken om het te bezweren. Uit een recent Spaans onderzoek in het Journal of Gender Studies bleek dat in Europa slechts één derde van de slachtoffers van partnergeweld, en in Spanje slechts één vierde, vooraf contact legde met de politie of een hulporganisatie. We blijven dus meestal blind voor belangrijke alarmsignalen. Omdat het geweld zich vooral afspeelt in de huiselijke sfeer moeten we dus achter de gesloten deuren van woningen voor spiegels zorgen om de blinde hoeken bespreekbaar te maken.

In de eerste plaats moeten ruziënde koppels zelf sneller een weg kunnen vinden naar acute relatietherapie. Als de vrouw, of in zeldzamere gevallen de man, slachtoffer is van psychologisch of gewelddadig machtsmisbruik binnen een relatie moeten er beter bereikbare noodkanalen worden voorzien. Die moeten er ook zijn voor eerstelijnsgetuigen, zoals kinderen of naaste familieleden.

Nu botst men op bureaucratische werkuren. Hulplijn 1712.be – bij vragen over geweld – is een belangrijk initiatief, maar bellen kan louter doordeweeks van 9 tot 18 uur, chatten kan van maandag tot en met donderdag van 13 tot 20 uur… Alleen mailen kan 24 uur per dag… terwijl het meeste geweld zich ’s avonds, ’s nachts of in het weekend afspeelt – veelal onder invloed van alcohol en drugs. In 2020 is een de klok rond beschikbare videochat het minste wat je van zo’n noodlijn verwacht, alsook een grote rode panic button op het scherm. Enkel door continue reddingsboeien aan te reiken gaan we mensenlevens redden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234