Dinsdag 21/01/2020
Beeld rv

Standpunt Bart Eeckhout

Federale vooruitgang boeken? Dat was nu ook weer niet de bedoeling

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Ergens onderweg zijn Belgische politici de eerbied voor hun mandaat verloren. Nieuw is die vaststelling niet – herinner u wat Mark Eyskens als minister in functie in 1991 al zei over dit ‘apenland’. Zelden kwam dat gebrek aan respect zo helder aan de oppervlakte als nu.

Bij de vorming van de federale regering moeten urgentie en probleemoplossing het nog altijd afleggen tegen tactiek en vertraging. Omdat het, een kleine 200 dagen na de verkiezingen, nog altijd ‘te vroeg’ blijkt voor sommigen om vooruit te gaan, dient alweer gepauzeerd te worden.

Vervolgens kan dan mogelijk een informateur op pad gestuurd worden, van wie iedereen (hijzelf incluis) meent dat hij gaat mislukken. Die informateur lost daarmee een vorige informateur af, van wie velen ook al hoopten dat hij zou mislukken. Tot er plotseling toch iets in beweging kwam, waarna de sabotage nog feller werd. Want vooruitgang boeken was nu ook weer niet de bedoeling.

Het merkwaardigst aan dat schouwspel is dat nog altijd mensen bereid gevonden worden om uit te leggen dat dit allemaal normaal en nodig is.

Eigen mandaat

De deelstaat Vlaanderen heeft, zoals bekend, wel al een regering in volle bevoegdheid. Het eerste grote project van die regering-Jambon is haar bijdrage aan het Belgische klimaatplan voor 2030. Het verraadt eenzelfde gebrek aan respect voor het eigen mandaat.

Timing is alles. Juist nu de Europese Commissie haar ambitieuze Green Deal afrondt om het continent klimaatneutraal te krijgen, meent Vlaanderen dat een beetje minder ook wel oké is.

Als het gaat over het klimaat – wereldwijd de belangrijkste en lastigste bestuurlijke uitdaging van het komende decennium –, is de zesjescultuur de norm in Vlaanderen. Wordt afgesproken dat de CO2-uitstoot met 35 procent verlaagd dient te zijn tegen 2030, dan denkt Vlaanderen dat 32,5 procent ook wel zal volstaan. Het is een zesje in vol ornaat: niet slecht genoeg om echt een sanctie te krijgen, niet goed genoeg om trots op te zijn.

En dan moeten we er nog van uitgaan dat de berekeningen kloppen. Dat de plannen afgelopen vrijdag op het nippertje terug naar de tekentafel werden gestuurd, doet wat dat betreft het ergste vrezen.

Ambitie is niet het enige wat ontbreekt. Visie is al te veel gevraagd. Verder dan een catalogus losse plannen komen we niet. Zelfs het asbestvrij maken van daken schijnt plots een klimaatmaatregel te zijn.

In een welvarende, slimme regio als Vlaanderen zou klimaatbeleid de drijfveer kunnen zijn van vooruitgang en innovatie, met ruimte voor compensatie voor wie het moeilijk heeft. Die kans wordt opnieuw gemist.

Vlaamse regeringen mogen graag beweren dat ze aansluiten bij wat in Nederland, Duitsland of Scandinavië beweegt. Als puntje bij het bestuurlijke paaltje komt, blijkt ook een autonoom Vlaanderen telkens weer prima op zijn plaats te zitten in de Belgisch-Latijnse ‘we zien morgen wel’-cultuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234