Zondag 04/12/2022
null Beeld Archive Photos
Beeld Archive Photos

ColumnIt's Complicated

Faut le faire, was mijn eerste gedachte, als dagblad je ruiten inslaan en in je eigen voet schieten tegelijk

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap, de ene week zij, de andere week hij.

Vincent Byloo

‘Zeg uw krantenabonnement op.’
Nee, dat kan niet. Nog eens lezen.
‘Zeg uw krantenabonnement op.’
Toch. Het stond er echt. In deze krant.

‘Mijd nieuwssites, boycot tv-journaals, verwijder apps als Facebook van uw telefoon en zeg uw krantenabonnement op.’ De woorden waren van de Zwitserse schrijver en zakenman Rolf Dobelli, maar ze stonden in sierlijke schreefletters in uw krant. Dobelli is tien jaar geleden resoluut gestopt met het volgen van de actualiteit en heeft zijn bevindingen nu te boek gesteld. Een boek waarvan we van het bestaan nooit hadden afgeweten als we er niet over gelezen hadden in de krant, maar passons. In Het nieuwsdieet betoogt Dobelli dat een nieuwsarm leven hem rustiger heeft gemaakt. Gelijkmoediger. Gelukkiger. Kortom: Rolf fladdert onbekommerd door het leven als een vers ontloken vlinder door een ongerepte alpenwei. En dat allemaal door zijn krant op te zeggen.

Faut le faire, was mijn eerste gedachte, als dagblad je ruiten inslaan en in je eigen voet schieten tegelijk. Een krant die zich in z’n eigen kolommen laat kapittelen als vergif voor de geest en z’n journalisten als de boosaardige gifmengers, dat is zoals een slager die adverteert dat je ziek wordt van zijn worsten. Als een bordeel dat de soa’s van z’n gezelschapsdames afficheert.

De journalist die dát interview langs de eindredactie heeft gekregen, is voorzekers een kartonnen doos mogen gaan ophalen op het bureau van Christian Van Thillo. Dat was mijn tweede gedachte.

Mijn derde gedachte was: wat als die Zwitserse zwans nu eens gelijk heeft? Zelf verdien ik mijn brood, en met dit stukje ook tweewekelijks een beetje boter, dankzij de actualiteit. Maar word ik daar nu gelukkig van? Het inferno in Australië. De familieruzies ten huize Windsor. Het gekonkel en gekuip dat moet doorgaan voor een federale regeringsvorming. Doe ik er goed aan om de condition humaine dagelijks als een verroeste sloophamer te laten inbeuken op mijn gemoed?

Alleen al het politieke theater dat hier wordt opgevoerd, met almaar slechtere acteurs en nog beroerder souffleurs, maakt me met de dag moordzuchtiger. Tien jaar geleden vond ik het politieke bedrijf nog een vermakelijke soap, maar sinds de scenaristen hun kop zo diep in hun eigen gat hebben zitten dat ze hun appendix kunnen likken, is het flink gaan meuren onder de Wet­straat-stolp. Dus: exit alle politieke verslaggeving uit mijn dagelijkse nieuwsconsumptie. Ik sla de ­artikels voortaan over (sorry, Bart Eeckhout), draai onverbiddelijk de radio dicht (sorry, Michaël en ­Xavier) en knip resoluut de tv uit (sorry, Kathleen en Annelies). Nee, ik huppel nog niet door het leven als een dartel veulen door een boerenwei, maar mijn drankverbruik is gehalveerd en ik ben weer aanspreekbaar na een werkdag in de nieuwsfabriek.

Maar de actualiteit helemáál opgeven? Jamais! Daarvoor doe ik te graag mijn voordeel met de voorsprong die de krant je in het leven geeft. Eén voorbeeld. Vijftien jaar geleden las ik in deze krant dat de Vlaamse regering een nieuw bankendecreet had verordonneerd: voortaan kon je niet alleen geld afhalen in je eigen bank, maar in élk bankkantoor. Nog altijd zijn er niet-ingewijden die aan de buiten­automaat staan aan te schuiven terwijl er ín het kantoor automaten zat zijn. Wij krantenlezers knipogen dan eens samenzweerderig naar elkaar: ‘Duidelijk De Morgen’. Toch maar niet opzeggen, dat kranten­abonnement.

Vincent Byloo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234