Zaterdag 03/12/2022

Column

Expose-cultuur is een geschenk voor pooiers

Yasmien Naciri Beeld Bob Van Mol
Yasmien NaciriBeeld Bob Van Mol

Yasmien Naciri is auteur, columniste en ondernemer.

Yasmien Naciri

Types als tienerpooier Moreno willen hun zus tegen al het kwaad op aarde ‘beschermen’, terwijl ze andere ‘zussen’ in de prostitutie duwen. Hoeveel hypocrisie kan een mens aan?

In 2017 schreef ik een column over de “expose-cultuur” die massaal in Nederland in opspraak kwam nadat er via sociale media enkele naaktfoto’s werden verspreid van Nederlandse jongedames met Marokkaanse en Turkse roots. In Vlaanderen werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Dit, terwijl we hier exact hetzelfde probleem kennen en de gevolgen van deze “expose-cultuur” voor veel jonge meisjes dagelijks te voelen zijn. De storm lijkt misschien wel te gaan liggen, maar de socialemediaplaag is verre van over.

Tot op heden zijn er nog talloze Facebook-groepen waarin foto’s van jongedames met bijbehorende waardeoordelen worden verspreid. Van ‘schaars’ geklede vrouwen tot gesluierde vrouwen wier lichaamsfiguur (shocking) zichtbaar is. Bijschriften van het genre: “Wat als dit jullie dochter of zus is?” zijn er schering en inslag. Ook mensen met een andere geaardheid moeten het geregeld ontgelden.

Lees ook het opiniestuk van professor Laurens De Vos: Ter verdeding van Soufiane. Omdat het moet

Hypocrisie

Dit verschijnsel beperkt zich uiteraard niet tot de Lage Landen of tot bepaalde bevolkingsgroepen. Op Twitter verschijnen er regelmatig tweets van jongemannen over de landsgrenzen. Zo herinner ik me nog een screenshot van een Engelsman die zich naar alle schaars geklede vrouwen had gericht: “Als jij mijn dochter was dan had ik postnatale abortus gepleegd.” De verontwaardigde reacties die daarop volgen beperken zich bijgevolg niet tot de inhoud van de tweet. Vooral de hypocrisie die hiervan uitgaat is wraakroepend.

Het zijn namelijk vaak dit soort mannen die bewegingsvrijheid eisen om hun eigen (foute) keuzes te maken en hun eigen pad te bewandelen, die tegelijkertijd de vrouwen in hun omgeving niet dezelfde ruimte gunnen. In tegenstelling tot hen kunnen de meeste vrouwen geen persoonlijke keuzes maken zonder (levensbedreigende) gevolgen. Hun privacy wordt al geschonden en als chantagemiddel tegen hen gebruikt, waarna ze uit angst het ideale slachtoffer worden van pooiers en andere misbruikers.

Zo getuigde de Nederlands-Marokkaanse Ouahiba in een video uit november 2017 nog over het feit dat haar naaktfoto’s tot bij haar ouders waren geraakt. Ze richtte zich ook tot de Nederlands-Marokkaanse haatvlogger Younes O., die haar nog eens extra de grond inboorde en bekendstaat om zijn expose-vlogs. In september 2018 werd er volgens De Telegraaf nog een persoon in zijn woning aangehouden naar aanleiding van een mogelijk zedendelict met een minderjarig meisje. Ook hij is het schoolvoorbeeld van iemand die denkt met alles te kunnen wegkomen en het recht heeft om over alles en iedereen een oordeel te vellen. Een kleine zoekopdracht toont aan dat hij ondanks alle kritiek en adviezen, geen haar is veranderd.

Dit zijn symptomen van dieperliggende problemen, namelijk de illusie dat de mening van een man (of andere vrouwen) over het lichaam en de bewegingsvrijheid van een vrouw een zekere relevantie geniet. De “expose-cultuur” is dan ook een geschenk voor pooiers. Die spelen in op de angst die bij veel vrouwen heerst en chanteren hen met bewijsmateriaal. Ze spelen in op het gevoel dat ze hun “foute keuzes” maar beter kunnen verbergen ten koste van hun eigen leven en vrijheid.

Dat jonge meisjes deze afweging moeten maken zegt ook genoeg. Wanneer je vervolgens het gesprek aangaat met deze jongemannen, dan hoor je vaak het tegenovergestelde van wat hun daden aantonen en zijn ze er als de kippen bij om zich voor te doen als “beschermengel” van hun moeders, zussen of dochters. Ze “beschermen” zogezegd hun vrouwelijke familieleden voor de monsters die ze eigenlijk zelf zijn.

Enkele jaren terug stond tienerpooier Moreno nog op een podium tijdens een event in een jeugdhuis. Daarin had hij een emotionele tekst voorgedragen over vrouwen en vooral over zijn moeder. Hij kreeg massaal applaus van alle aanwezigen omdat zijn tekst zo beschermend en liefdevol overkwam. Nu onthult de krant de duistere realiteit achter deze would be guardian angels.

Toen ik het krantenartikel las, kon ik mijn ogen niet geloven. Hoe kon iemand die zo jong was en haast had gezworen de vrouwelijke familieleden enorm te respecteren, toch nog in staat zijn om vrouwen zo te vernederen en te misbruiken? Zouden zijn vrouwelijke familieleden waar hij vol lof over is op de hoogte zijn van zoveel hypocrisie?

Pooiers, misbruikers, expose-cultuur, seksisme en taboes: het zijn allemaal hoofdstukken uit hetzelfde boek en als je de problemen wil benoemen en een oplossing wil formuleren, dan zal je het hele boek moeten lezen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234