Dinsdag 04/10/2022

OpinieHannelore Goeman en Caroline Gennez

Excuses van het Vlaams Parlement voor het leed door de Vlaamse ontvoogding zijn aan de orde

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Hannelore Goeman en Caroline Gennez zetelen voor sp.a in het Vlaams Parlement.

Hannelore Goeman en Caroline Gennez

De publicatie van Newsweek omtrent 50 jaar Vlaams Parlement plaatste twee notoire collaborateurs in de lijst van prominente figuren die de Vlaamse taal en cultuur vormgaven. Hiermee heeft het Vlaams Parlement oude wonden opengehaald. Als leden van dit parlement mogen en willen wij dit niet naast ons neerleggen. Na 50 jaar wordt het tijd dat de Vlaamse politiek het leed van het verleden erkent en er zich expliciet voor verontschuldigt.

“Om te genezen moeten we herdenken”, zei kersvers Amerikaans president Joe Biden gisteren. “En herdenken is soms lastig, maar dat is hoe we wonden helen”, vervolgde hij.

Het Amerikaanse magazine Newsweek besteedde een nummer aan 50 jaar Vlaams Parlement. Beeld rv
Het Amerikaanse magazine Newsweek besteedde een nummer aan 50 jaar Vlaams Parlement.Beeld rv

Omgaan met ons eigen verleden is inderdaad lastig. Dat bewees de uitgave van het Amerikaanse magazine Newsweek ter ere van 50 jaar Vlaams Parlement de voorbije week. In een eerste artikel wordt de donkerste bladzijde van de Vlaamse ontvoogding zonder taboes beschreven. Terecht. Een deel van de Vlaamse beweging maakte zich in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig aan actieve collaboratie met het naziregime, met vreselijk leed tot gevolg. Niemand, ook het Parlement niet, mag deze periode verzwijgen. We hebben het ook nodig om deze gruwelijkheden te herinneren. Alleen zo trek je de juiste lessen. Alleen zo voorkom je dat fouten zich herhalen.

Vlaamse koppen

In een tweede deel van het magazine worden veertien Vlaamse koppen getoond “die de emancipatie van taal en volk hebben vormgegeven”. Dat bij die veertien figuren ook een plaats werd gegeven aan August Borms en Staf De Clercq stootte velen tegen de borst. Ook ons. In een poging om het verleden van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd transparant weer te geven, heeft dit parlement mensen gekwetst. Nabestaanden van zij die hebben gestreden tegen of hebben geleden onder het naziregime en de collaboratie die actief de vervolging heeft ondersteund. Als parlement mogen wij niet blind zijn voor het leed dat figuren zoals Borms en De Clercq hebben veroorzaakt onder het mom van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.

Daarom is wat ons betreft het moment aangebroken dat het Vlaams Parlement in het reine komt met zijn verleden. Na 50 jaar Nederlandse Cultuurgemeenschap en 25 jaar parlement als resultaat van de Vlaamse ontvoogding. Enkel door het verleden recht in de ogen te kijken, te eren wat goed was, maar vooral ook en expliciet te erkennen wat fout ging, kunnen wij de wonden van het verleden helen.

Daarom roepen we, samen met de voltallige sp.a-fractie, al onze collega’s op om namens het Vlaams Parlement onze verontschuldigingen aan te bieden. Excuses voor het leed dat onder het mom van de Vlaamse ontvoogding is aangedaan aan zovelen én voor de nieuwe pijn die – onbedoeld – is veroorzaakt door de publicatie.

Enkel door te herdenken en te erkennen, kunnen de wonden helen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234