Vrijdag 10/07/2020

Brief van de dag

Er zit meer soja in je 'lokaal stukje vlees' dan je denkt

Belgisch witblauw vlees.Beeld Photo News

Nena Baeyens (EVA vzw) en Laurens De Meyer (Bond Beter Leefmilieu) reageren op het opiniestuk van Hendrik Vandamme (ABS).

Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS), maakt het in zijn opiniestuk wel heel bont. Hij laat uitschijnen dat de soja die we in België importeren, nodig is voor de productie van tofu en dat de veeteelt enkel zorgt voor de verwerking van het restafval. 

Van die redenering maken we graag even (soja)gehakt. Volgens een rapport van het Departement Landbouw en Visserij wordt slechts 7,9 procent van de soja gebruikt voor directe consumptie. Het merendeel dient als krachtvoer voor onze landbouwdieren.

Soja als krachtvoer voor vee

Het zijn dus niet die tofu-etende vegetariërs die verantwoordelijk zijn voor de grote import van soja in België en dus voor de ontbossing in Zuid-Amerika, maar wel de vleesindustrie, die de soja nodig heeft als krachtvoer. België is voor 50 procent afhankelijk van geïmporteerde eiwitten. Ons ‘lokaal’ stukje vlees is helemaal niet zo lokaal als het ABS beweert. Onze dieren zijn voor de helft afhankelijk van geïmporteerd krachtvoer. 

Als we echt naar een duurzame, lokale veeteelt willen waarbij de dieren enkel afval en gras eten, zal onze veestapel enorm moeten krimpen en moeten we met zijn allen veel minder dierlijke producten eten. Het hele jaar door.

Vandamme schetst een veel te rooskleurig beeld van de Belgische veeteelt. Hij vergeet hierbij voor het gemak even de milieuproblemen die overbemesting met zich meebrengt en doet alsof die veebedrijven ons een stukje prachtige natuur bezorgen. 

Ontbossing in Brazilië: niet de schuld van vegetariërs, wel van de veeteelt die massaal soja invoert als krachtvoer voor zijn dieren.Beeld getty

Het Belgisch witblauw, slachtoffer van zijn eigen lichaam

En wat dat Belgisch witblauw betreft – onze nationale trots – misschien nog even dit. Deze runderen lijden aan gewrichts- en botproblemen en hebben moeite met lopen. De kalveren zijn bij de geboorte al zo zwaar dat een natuurlijke bevalling te risicovol is. Een land als Zweden heeft er alles aan gedaan om de Belgische witblauw-runderen te weren omwille van dierenwelzijnsredenen. 

De dieren werden geoptimaliseerd om zoveel mogelijk biefstuk op te brengen. Daardoor zijn ze niet alleen het slachtoffer van onze vleeslust, maar ook van hun eigen lichaam. Is dat echt iets om trots op te zijn?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234