Zaterdag 10/12/2022

stemrecht op 16

Er zit meer in een 16-jarige dan je denkt

Als we jongeren stemrecht durven geven op 16 zullen we volgens Wim Soons vaststellen dat er meer in een 16-jarige zit dan we dachten (archieffoto). Beeld Photo News
Als we jongeren stemrecht durven geven op 16 zullen we volgens Wim Soons vaststellen dat er meer in een 16-jarige zit dan we dachten (archieffoto).Beeld Photo News

Wim Soons is nationaal voorzitter van Jong CD&V.

Wim Soons

Het was Wouter Verschelden van Newsmonkey die in De Afspraak opmerkte: "Er moet daar in Center Parcs iets speciaals in het water gezeten hebben, want CD&V nam voor haar doen gedurfde voorstellen in". Hij doelde daarmee onder meer op de voorstellen rond klimaat en duurzaamheid, zoals het verbod op het inschrijven van nieuwe wagens op fossiele brandstoffen, dat onze partij vanaf 2030 wil doen ingaan. Of de (grond)wettelijk verankerde schuldenrem, die de overheid moet dwingen om de schuldenberg af te bouwen. Of... het stemrecht op 16 dat, zo stelde Verschelden, "volgens mijn informatie binnen Europa enkel in Oostenrijk bestaat".

Wim Soons Beeld RV
Wim SoonsBeeld RV

Verschillende journalisten en opiniemakers vonden dat stemrecht op 16 dan weer geen goed idee want: "de (klein)kinderen zeggen me dat politiek hen niet interesseert". Hebben ze een punt?

Ik wil dat graag tegenspreken. De uitspraak dat "politiek mij niet interesseert" heb ik immers al ontelbare keren gehoord. Telkens ik op café ga, en één van de stamgasten tegen 'Wim de politieker' zijn ei kwijt wilt, opent die persoon met "weet ge, politiek interesseert mij niet!" Waarop diezelfde persoon daarop zijn mening geeft over migratie, de hoge belastingen die hij betaalt, grote bedrijven die geen belastingen betalen of politici die teveel geld verdienen. En daarbij heel wat argumenten aandraagt.

Mensen hebben vaak heel wat kennis, én een mening, over veel meer thema's dan ze zelf beseffen. En ik geloof dat dat bij 16- en 17-jarigen niet anders is. Stemrecht is daarom een uitgelezen instrument om deze jongeren te prikkelen om bewust over politiek na te denken. Om er met elkaar over te spreken, het met hun ouders aan de ontbijttafel oneens te zijn, met hun grootouders in discussie te gaan, of in het chirolokaal een boompje op te zetten. Ook in het onderwijs moet er meer aandacht en ruimte voor politiek zijn, maar niet alléén in het onderwijs. Maatschappij-breed moeten wij meer over politiek durven praten, durven het-oneens-zijn, en daarna als even goede - of betere- vrienden uit elkaar gaan.

Stemrecht op 16 kan daarbij voor ons, en ook volgens de Vlaamse jeugdraad, een instrument zijn om dit te bereiken. Meer nog, het zal aan de 16- en 17-jarigen die hier voor kiezen ook effectief de kans geven om hun stem te laten klinken!

Stemrecht? Ja, in ons voorstel laten we jongeren 2 jaar de vrijheid om deze keuze zelf te maken. Een idee dat ons trouwens door een aantal 16- en 17-jarigen zelf werd aangereikt.

Is het idee ambitieus, en wat gedurfd? Dat denk ik wel. Maar als we durven voor dit voorstel te gaan, zullen we vaststellen dat er meer in een 16-jarige zit dan we dachten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234