Dinsdag 21/05/2019

Column

Er zijn woorden die alleen worden gelinkt aan vrouwen

Julie Cafmeyer is columnist bij De Morgen.

Wouter Beke was verbaasd over de tranen van Joke Schauvliege bij haar ontslag. In deze krant zei hij: “We kennen Joke Schauvliege niet als emotionele diva.”

Oorspronkelijk betekent ‘diva’ een vrouwelijke godheid. Toch wordt het woord eerder gebruikt in negatieve zin. Een diva is een moeilijke vrouw. Een diva is een grootheid die onmogelijke eisen stelt. Een diva is een vrouw die meer neemt dan haar toebehoort. Er bestaat geen mannelijke versie van het woord ‘diva’. Doorgaans neemt een man alles wat hij wil zonder daar commentaar op te krijgen.

Een diva is ook grillig. Misschien ligt daar de verklaring van zijn woordkeuze. Wouter Beke had geen tranen verwacht.

Het doet me denken aan mijn eigen huilbui waarover ik vorige week een column schreef. Ik had een incidentje met een regisseur omdat ik mijn mening had gegeven over een van zijn voorstellingen. Daarbij hield hij niet van mijn columns omdat ik mannen en vrouwen tegen elkaar opzet en met een zeker ‘dedain’ schrijf.

(Volgens mij betekent ‘dedain’ hetzelfde als ‘diva'. Je gaat te ver. Je neemt te veel ruimte.)

Ik werd meteen bruusk tot de orde geroepen in een overvol café. Toen hij mijn tranen zag, zei hij: “Zo kan ik niet met je praten. Je bent hysterisch.”

Even later hadden de regisseur en ik het bijgelegd en praatte ik nog wat na met mijn gezelschap, een vriend, C. Hij zei: “Ik ben vanavond echt geschrokken van je, Julie. Je reageerde zo emotioneel.”

Ik begon me meteen te verontschuldigen: “Oh, maar zo ben ik eigenlijk niet. Normaal hou ik mezelf meer in de hand. Maar vandaag ben ik wat moe. Ik heb ook een kater. En eigenlijk ook wat griep. Een combinatie van factoren. Overmacht dus eigenlijk. Hoe dan ook: sorry.”

C. en ik zouden binnenkort samenwerken. Hij heeft me gevraagd om een theatermonoloog voor hem te schrijven. Maar nu begon hij toch te twijfelen. “Ga jij dan ook zo doen tijdens onze samenwerking?”

- “Hoe doen?”

“Zo emotioneel.”

Hij sprak emotioneel uit alsof het een of ander vies, onaangenaam kwaaltje was. 

Hij zei: “Ik heb geen zin in drama.”

Er zijn woorden die alleen of meestal worden gelinkt aan vrouwen: hysterie, divagedrag, dramaqueen. Zouden deze mechanismen in de taal ons gedrag beïnvloeden?

Ik zat onlangs in de trein naast een moeder met haar driejarig dochtertje. Het kind zat de hele rit te tieren. De conducteur kwam ons kaartje controleren en probeerde een grapje te maken over het aanhoudende gehuil. Hij zei: “Oei, oei, ze gedraagt zich al als een echte vrouw.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.