Zaterdag 26/09/2020
Cathy Galle.Beeld DM

StandpuntCathy Galle

Er zijn nu twee kampen: de voorzichtigen die zich nog meer aan de regels houden en de eendjes, bij wie alles er als water afglijdt

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Reageren onze politici te ‘luchtig’ op de stijging van de besmettingscijfers? Of doen ze er net goed aan eerst nog eens een beroep te doen op ons aller gezond verstand? Het zijn vragen die zich opwerpen nu het overlegcomité van de regeringen beslist heeft om de huidige maatregelen nog niet te verstrengen.

De realiteit is dat de bevolking nu in twee duidelijke kampen onder te verdelen is: de voorzichtigen, die zich door alle onheilstijdingen nog meer aan de regels houden en de eendjes, bij wie alles er gewoon als water afglijdt. Wie al eens aan de kust rondloopt of een of andere etablissement bezoekt, merkt gewoon dat de tweede categorie groter aan het worden is.

Om die groep ook in de pas te doen lopen, zal meer nodig zijn dan wat nu is beslist. Oproepen om met zijn allen de regels, die we toch al moesten volgen, te volgen, zal een tweede golf niet voorkomen. Niet dat we nu opnieuw sectoren moeten platleggen. Daar staat niemand voor te springen. Maar zoals viroloog Marc Van Ranst zei voor het overlegcomité van start ging: we kunnen wel nog hier en daar wat puntjes op de i zetten. 

Door inderdaad iedereen nog eens uit te leggen wat de regels exact zijn. Vooral op vlak van het aantal toegelaten sociale contacten. Wie kan op deze zomerdagen met de hand op het hart zeggen dat hij of zij niet meer dan 15 mensen per week ziet?

Maar de bevolking heeft ook duidelijke en logische regels nodig. Dat zeggen motivatiepsychologen al een hele crisis. En die duidelijkheid is er nog niet overal.  In een winkelstraat of andere drukke buurt bijvoorbeeld moeten we altijd aan de rechterkant van de straat lopen. Want dat verhindert dat we mekaar kruisen. Alleen, op de zeedijk van Blankenberge bijvoorbeeld, toch een behoorlijk drukke plaats in de zomer, hoeft dat niet. Omwille van de commercie, zo blijkt. Want anders zouden de winkeltjes en de horeca op de dijk maar de helft zoveel ‘passage’ voor hun deur krijgen.

Alle begrip voor die handelaars, maar het zijn net dat soort situaties die ervoor zorgen dat mensen het gevoel krijgen dat regels ‘rekbaar’ zijn. 

Hetzelfde fenomeen zagen we ook met de hoofdrolspelers in deze crisis: de mondmaskers. Aangezien we die lange tijd wél moesten opzetten op het openbaar vervoer, maar niet in de supermarkt, gaf dat velen het gevoel dat het dragen van zo’n kleinood arbitrair was. Door het ook in winkels te verplichten, is het nu voor iedereen duidelijk. En wordt de verplichting ook beter nageleefd.

Er zijn dus nog wel enkele puntjes op de i te bedenken. Zoals mondmaskers verplichten op alle drukke plaatsen, ook buiten. Dat zou het voordeel van de logica hebben. En ervoor zorgen dat mensen ook alert blijven en er zich van bewust blijven dat het virus niet weg is.

Dus ja, nog eens oproep doen om alle regels na te leven is een goed plan. Maar denken dat dat ons zal redden van die tweede golf is vrij naïef.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234