Donderdag 17/10/2019
Bart Eeckhout. Beeld rv

Standpunt

Er zijn homokoppels die uitgescholden worden of zelfs fysiek belaagd

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Vergissen is menselijk. Ook verstandige mensen kunnen en zullen zich weleens vergissen. De uitspraken van Johan Leman over hoe homokoppels zich zouden moeten gedragen in de straten van Molenbeek zijn een vergissing.

Over de Brusselse gemeente die hij zo goed kent zegt Leman in een inmiddels veelbesproken interview in De Standaard dat inwoners horen “te weten dat je hier als homokoppel misschien niet hand in hand over straat kan lopen”. En ook: “Tracht Molenbeek te begrijpen en aan te voelen wat mogelijk is. En probeer de plaatsen waar het wel kan, uit te breiden.”

Gentrificatie

Met veel goede wil, en binnen de context van het vraaggesprek, vallen de verontrustende woorden van Johan Leman te lezen als een kritiek op de zogenaamde gentrificatie van armere stadswijken. Daarmee wordt gedoeld op het fenomeen waarbij jonge middenklassers in die armere buurten gaan wonen, om ze vervolgens te veranderen of zelfs te ontwrichten door de woningprijzen op te drijven en middenklasse-prioriteiten te stellen. Ook in Molenbeek is die gentrificatie op sommige plekken reëel.

Als Johan Leman dus had gezegd dat die kosmopolitische nieuwe middenklassers moeten stoppen met zeuren over het gebrek aan biobakkers, over slechte fietspaden en over de kleur van de lokale schoolbevolking, dan had hij zeer zeker een punt gehad. Alleen koos Leman wel zeer ongelukkige voorbeelden om zijn punt te maken: homokoppels die hand in hand lopen, jonge vrouwen die lastig gevallen worden op straat.

Vrij bewegen

Het punt is dat het hier om zeer reële problemen gaat in sommige stadsdelen. Er zijn homokoppels die uitgescholden worden of zelfs fysiek belaagd. Er zijn straten waar jonge vrouwen zich niet veilig kunnen voelen. Vaak ligt de oorsprong bij mannen van buitenlandse origine. Daar valt weinig aan te nuanceren of te interpreteren. Elke uitleg die nog maar een deeltje verantwoordelijkheid legt bij de slachtoffers – ‘ze moeten daar maar niet ‘zo’ gaan rondlopen’ – is een uitleg die faalt. Iedereen mag denken van een ander wat hij of zij wil, maar op de verworvenheid dat mensen zich hier vrij mogen bewegen, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of overtuiging, valt echt niet af te dingen.

Het klopt – helaas – dat de belaging van homo’s en vrouwen tot de grootstedelijke realiteit behoort. Maar dat is geen realiteit waar we ons dan maar bij neer te leggen hebben. Het is een realiteit waartegen zeker ook progressieve krachten, zonder enige reserve, moeten blijven ingaan.

Met zijn stellingnames bewijst Johan Leman zichzelf noch Molenbeek een dienst. De onbesuisde woorden overschaduwen ’s mans enorme verdiensten en zetten de gemeente ten onrechte vast in een frame van achteruitgang. De enige winnaars zitten op rechts, die met amper verhuld genoegen vaststellen hoe sommigen op links zichzelf nog dieper de put in praten door het onverdedigbare toch te verdedigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234