Dinsdag 12/11/2019

Opinie

Er zijn best veel niet-Joden die resoluut achter Israël staan

Beeld REUTERS

Michael Freilich is hoofdredacteur van Joods Actueel.

In zijn opiniestuk schrijft Emmanuel Stein dat ik niet beargumenteer waarom Brigitte Herremans een gevaar voor Israël betekent. Dat klopt. Want als buitenstaander ben ik niet geprivilegieerd om de veiligheidsredenen achter deze beslissing te kennen. Ik spreek niet in naam van de Israëlische regering of hun ambassade maar toon wel respect voor hun beslissingen.

Michael Freilich. Beeld Karel Duerinckx

Wat ik wel beargumenteer is dat mevrouw Herremans reeds vele jaren een oneerlijke rol vervult. Je kan niet én advocaat zijn van één partij in een conflict én tegelijkertijd rechter willen spelen. Dat doet Herremans echter wel door zich quasi altijd voor te stellen als 'Midden-oostendeskundige' die geacht wordt een 'neutraal' standpunt te hebben.

Ze mag uiteraard de Palestijnse zaak volop verdedigen maar dan moet ze ook duidelijk communiceren dat ze een activiste is, mag ze haar verhaal niet zonder wederwoord brengen in schoolklassen en moet de overheid daar de kosten niet voor dragen. Enkele voorbeelden: schrijven dat Israël "geen democratie is" en actief pleiten voor sancties en het stopzetten van de samenwerking. Of enkel Israëli's aan het woord laten die hun regering bekritiseren en de democratisch verkozen meerderheid doodzwijgen en afschilderen als extremisten. Steeds weer Israël als de boeman neerzetten en de zelfmoordaanslagen van Hamas interpreteren als reactie op de bezetting terwijl Hamas openlijk streeft voor de totale vernietiging van het land.

"Wanneer zullen de Vlaamse media beseffen dat de Joodse gemeenschap ook andere gezichten kent dan Freilich", vraagt Emmanuel Stein zich af. Daar treed ik hem volkomen bij. Trouwens, waarom moet de kritiek in Vlaanderen die vooral van niet-Joden komt zonodig gepareerd worden door Joden? Er zijn best veel niet-Joden die resoluut achter Israël staan. En dan gaat het zowel om niet bekende personen zoals de vrijzinnige Hugo Van Minnebruggen, uitgever van een dagelijkse pro-Israël weblog of Ben Vandeputte van Christenen voor Israël. Maar ook om topambtenaren zoals Mark Geleyn, voormalig directeur generaal van Buitenlandse Zaken, auteurs zoals Benno Barnard, politici zoals Ludo Van Campenhout, filmmakers zoals de broers Dardenne, historici zoals Herman van Dormael of journalisten zoals Mia Doornaert. Door enkel Joodse stemmen Israël te laten verdedigen perverteert men de realiteit.

En als er dan toch voor een Joodse stem geopteerd wordt, dan denk ik dat Joods Actueel wel degelijk de mening van de overgrote meerderheid van de Joden in dit land weet te vertolken. Wij zouden als medium ook geen 60 jaar bestaan (voordien als krant Belgisch Israëlitisch Weekblad) zonder onze grote achterban en tellen onder onze lezers zowel orthodoxe, moderne als niet-praktiserende joden, gaande van rabbijn Aaron Malinsky, Pinkhas Kornfeld (secretaris van de Orthodoxe gemeente) tot Claude Marinower en Paul Ambach (Boogie Boy). Ook de Joodse verenigingen zoals het Forum, Wizo, B'nai B'rith, de Franstalige koepel CCOJB, Maccabi Sport en vele anderen staan op dezelfde golflengte als het op Israël aankomt.

De organisatie waar Emmanuel Stein toe behoort telt zo'n 10 tot 15 actieve leden. Op een Joodse gemeenschap van 55.000 in dit land levert dat aantal een overduidelijke indicatie van hun representativiteit op.

Lees ook

'Joods Actueel'-hoofdredacteur Michael Freilich over experte Broederlijk Delen: "Ze is achterbaks en vals"

Opinie Emmanuel Stein: "Ik voel diepe schaamte bij de miserabele reactie van Freilich"

Opinie Alain Platel: "Eindelijk horen we hier bij ons ook een andere Joodse stem"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234