Zaterdag 18/01/2020
Beeld Geert Joostens

Column

Er rust blijkbaar nog altijd een taboe op hulp zoeken bij geestelijke strubbelingen

Ons land is in de ban van de nieuwe serie 13 Reasons Why. De tieners die we in de serie leren kennen, zitten op een Amerikaanse high school en kampen met dezelfde onzekerheden, dromen en coming-of-agevraagstukken die we allemaal kennen. Aan het begin van de serie blijkt dat de hoofdrolspeelster dood is. Ze heeft zelfmoord gepleegd en dertien cassettebandjes achtergelaten voor haar omgeving, waarop ze vertelt waarom ze het deed, en wie er allemaal heeft bijgedragen aan haar zelfgekozen dood.

Ondanks de artificiële dialogen, de pedante voice-over en het wijsneuzerige, nu en dan ongeloofwaardige gedrag van de scholieren, raak je verslingerd aan de innemende, kwetsbare karakters.

Het goede is dat de makers nooit kiezen voor een clichématige verdeling tussen goed en kwaad. Iedereen is schuldig maar niemand treft blaam. Bijna iedereen lijkt bij te dragen aan Han­nahs keuze zichzelf van het leven te beroven terwijl uiteindelijk natuurlijk maar één iemand verantwoordelijk is voor deze rigoureuze oplossing voor haar existentiële problemen, en dat is zijzelf.

Overal ter wereld wordt hevig gereageerd op de serie. Celebrity’s, psychiaters en journalisten beweren dat 13 Reasons Why zelfdoding verheerlijkt en romantiseert. De dochter van Michael Jackson, die zelf een paar pogingen achter de rug zou hebben, waarschuwt haar volgers op sociale media dat, als je in een donkere bui bent, deze serie als trigger kan werken.

In talkshows wordt er stevig gediscussieerd over de scène in bad waarin de kijker de zelfdoding te zien krijgt. Specialisten en ouders vragen zich af of het wel zo verstandig is om de jeugd daarnaar te laten kijken.

Ikzelf voelde geen enkele aantrekkingskracht tot de dood tijdens het kijken, maar ik lijd dan ook niet aan een klinische depressie en ben een stuk ouder. Wel vond ik het troostrijk om naar de personages te kijken die kampten met zaken waar iedereen in het leven mee worstelt.

Het doel van de makers is om het gesprek over zelfdoding en mentale problemen op gang te brengen. Nadat de Britse prins Harry onlangs open was over het feit dat hij therapie nodig had om de dood van zijn moeder te verwerken, kwam er in Europa een hoos aan reacties, en bleek dat op hulp zoeken voor geestelijke strubbelingen nog altijd een taboe rust.

Natuurlijk is het van groot belang dat, als jongeren kijken naar 13 Reasons Why, er op school of thuis een ingang is om te spreken over de thema’s waar de serie over gaat. Maar de poging om ons allen te overtuigen, hoe onvolmaakt ook, dat we met elkaar moeten praten over depressie en zelfdoding, vind ik dapper, van groot belang en heel bewonderenswaardig.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en opzelfmoord1813.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234