Zaterdag 10/12/2022

StandpuntBart Eeckhout

Er loopt geen Chinese Muur tussen Vlaams Belang enerzijds en N-VA en de rest. Niet meer

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Je zou het zo niet zeggen, maar de Vlaamse regeringsvorming markeert een belangrijke omwenteling. De partijen die de dienst gaan uitmaken in de toekomstige regering-Jambon zijn dezelfde als die uit de regering-Bourgeois. Niks aan de hand, zou je denken.

De omwenteling zit ’m niet zozeer in het resultaat, wel in wat er aan voorafging. Voortaan zal radicaal rechts als een ‘normale’ formatie functioneren in het Vlaamse partijlandschap. Vandaag levert dat nog geen ticket op voor regeringsdeelname, maar, als de stembus het mogelijk maakt, in 2024 zal er voor samenwerking met het VB geen noemenswaardige hindernis meer zijn.

Die ‘normalisering’ is het resultaat van de gesprekken die Bart De Wever als informateur met Vlaams Belang gevoerd heeft. Dat een informateur het gesprek aangaat met de overduidelijke winnaar van de verkiezingen valt te begrijpen.

Het nieuwswaardige zit in hoe die gesprekken afgelopen zijn. Bart De Wever geeft twee verklaringen voor het mislukken. Eén: geen enkele andere partner wou mee in de V-schuit stappen; twee: het VB zelf bleef zich te ‘vuil’ gedragen.

Versta: het ligt niet aan N-VA. Het mogelijke argument dat er inhoudelijk te grote verschillen zijn om met het VB een overeenkomst te sluiten, wordt door Bart De Wever níét gebruikt. Integendeel, hij kan zich wel voorstellen dat er met het VB een bestuursakkoord te maken valt, zonder dat er een rode lijn overschreden moet worden.

Dat is nieuw en dat is, wat ons betreft, verontrustend. Dat wil zeggen dat dat akkoord er ook zal komen, van zodra de rekenkunde het toelaat. Wat scheelt het nog?

Het punt is niet dat de programma’s van N-VA en VB inwisselbaar zijn. Er is een verschil, en het is intellectueel lui om dat te ontkennen. Het punt is wel dat het door Bart De Wever zelf in het leven geroepen beeld van de ‘Chinese Muur’ tussen zijn eigen ideologie en die van het VB niet klopt.

Telkens weer zeggen politici dat er zo’n muur staat tussen hun eigen gedachtegoed en dat van radicaal rechts. In werkelijkheid gaat het om een wand met beweeglijke panelen die steeds verder terugwijken. Door die wand stukje bij beetje achteruit te duwen, heeft het VB al zoveel van zijn weerzinwekkende 70-puntenplan kunnen realiseren.

Ook nu weer schuift de muur weg. Sta je aan de ‘goede’ kant van de muur als je de onafhankelijkheid van de openbare omroep op de schop gooit? Sta je aan de goede kant als je kinderen van nieuwe migranten minder kindergeld gunt? Telkens weer zal iemand sussen dat dat ene ideetje toch het verschil niet maakt. Telkens weer verschuift de muur. En nu wordt het dus voorstelbaar dat VB ooit in een regering stapt.

Er loopt geen Chinese Muur tussen VB enerzijds en N-VA en de rest. Niet meer. Wie wil vermijden dat radicaal rechts over enige tijd werkelijk in het bestuur komt, kan maar beter werk maken van een voldoende sterk alternatief.

De tijd gaat nu in.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234