Dinsdag 29/11/2022
frank heinen Beeld rv
frank heinenBeeld rv

column

Er komt een dag dat iemand je voorstelt om op een kwartfinaledag "iets leuks te gaan doen"

Tijdens het WK schrijven de Nederlandse thuisblijvers Daan Heerma van Voss en Frank Heinen elke dag om beurt over wat hen opvalt aan het voetbalfeest in Rusland. Vandaag: Frank Heinen.

Frank Heinen

En de vriendin vroeg: "Zullen we vrijdagavond wat leuks gaan doen?"

Ze houdt van voetbal, maar meer nog van "alles eromheen". Van de gezamenlijkheid, van hoe een toernooi de agenda van een land bepaalt, van de kleur oranje zelfs.

"Vrijdagavond?" vroeg ik.

"Of is er dan iets?"

Onze verkering omspant nu zes grote toernooien, waarvan vier ingekleurd met het felste schreeuworanje uit Newtons kleurenspectrum. Ons Oranje-debuut was Nederland–Italië, de eerste poulewedstrijd op het EK 2008, in een buurtcafé waar op een doordeweekse avond zelden meer gasten waren dan gokkasten (2).

Koen Crucke

Speciaal voor de wedstrijdavond had Café Fokus een uitsmijter ingehuurd. Ik vermoed dat het een aanbieding van het uitsmijteruitzendbureau betrof, want de man oogde niet als een uitsmijter. Laat ik het zo omschrijven: in de toekomstige verfilming van deze column zou ik de makers willen adviseren de rol van uitsmijter zonder verdere casting aan Koen Crucke te geven. Uitsmijten deed hij trouwens niet. Wel binnenproppen. Dat was nodig, want een uur voor de wedstrijd barstte Café Fokus al bijna uit zijn voegen.

Op de normaal verlaten stoep stond een krijtbord, waarop een optimist in van voorpret omkrullende blokletters had geschreven: rondje bij elke Oranje-goal.

Die avond speelde Nederland ongelofelijk. Italië werd weggeblazen als paardenbloempluis in een herfststorm. Het werd 3-0. Café Fokus, die bijna ingedroogde nering in een vergeten hoek van het stadscentrum, was een zee van oranje en bier en elkaar omhelzende vreemden.

Na de wedstrijd vertrokken we in optocht naar de Neude, een grote open plek in Utrecht die maar geen plein wil worden. Zelfs het standbeeld van een zittende haas helpt niet echt.

Op de Neude was een soort reusachtige orgie aan de gang. Ik zag hoe een bus staande werd gehouden door een meisje met een bos wortelen op het hoofd. Vijf anderen stapten in, en feliciteerden de chauffeur en alle passagiers met de zege. Iedereen lachte, of was bewusteloos van de pret.

Collectieve vreugde: de hel, behalve als je er onderdeel van bent.

Matthias Schoenaerts

Iets verderop besteeg onze goede vriend Mike het uitgemergelde hazenbeeld, geassisteerd door een wat zonderlinge, naamloze jongen die die avond onze beste vriend was, en die niemand van ons daarna ooit nog heeft teruggezien. (Castingtip: Matthias Schoenaerts, maar smaller. Lukt dat?)

Uren later, toen de stad wegzakte in een gelukzalige roes, zat Mike nog altijd een meter of drie boven de grond, tussen twee stenen oren. Zijn telefoon was uitgevallen, en hij durfde niet om hulp te roepen.

Vanavond kleuren alle pleinen, tuinen, straten en open plekken in België rood. En hoe de wedstrijd ook verloopt: volslagen vreemden zullen elkaar knuffelen, buschauffeurs zullen worden gefeliciteerd of opgebeurd en ergens zullen mensen vergeten hun vriend uit een standbeeld te plukken. En als jij toevallig die vriend bent, geniet er dan van, want je kunt het je misschien nu nog niet voorstellen, maar er komt een dag dat België er niet eens bij zal zijn en dat iemand je voorstelt om op een kwartfinalevrijdagavond "iets leuks te gaan doen".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234