Maandag 22/07/2019

Opinie

Er is wél een alternatief voor biomassa: zet meer in op zonne-energie

De omgebouwde elektriciteitscentrale van Rodenhuize in Gent. Beeld Tim Dirven

Alex Polfliet is energie-expert en zaakvoerder van Zero Emission Solutions.

Nu het stof over het ontslag van energieminister Annemie Turtelboom stilaan is gaan liggen, krijgen haar opvolger Bart Tommelein en de Vlaamse regering af te rekenen met het biomassadilemma: hoe de klimaatdoelstellingen halen zonder biomassa op grote schaal? De milieubeweging stelt dat met dezelfde middelen die aan biomassacentrales was toegezegd, het dubbele aan groene stroom kan worden geproduceerd door windturbines en zonnepanelen. En dat daarbij meer jobs worden gecreëerd dan met de bouw van de centrales in Genk en Gent.

Een nog groter dilemma waar de regering voor staat, is de vraag of zij de nieuwe biomassacentrale van Belgian Eco Energy of BEE (200 megawatt) in Gent moet schrappen, terwijl de oude opgelapte kolencentrale van Genk (400 megawatt) wél mag worden gerealiseerd. De Limburgse centrale van German Pellets heeft al eerder een definitieve go gekregen, terwijl deze op milieuvlak veel slechter scoort dan de Oost-Vlaamse van BEE.

De Gentse milieuschepen van Groen, Tine Heyse, wijst er fijntjes op dat zij wél strenge milieuvergunningsvoorwaarden hebben opgelegd. Zo kan voor hen de centrale alleen als deze ook haar restwarmte via een warmtenet aan bedrijven en woningen in de buurt levert. En bovendien moet de biomassa verplicht bestaan uit afvalhout. Voorwaarden die voor de centrale in Genk niet gelden. Waardoor de centrale in Genk inzake efficiëntie niet half zo goed scoort dan de Gentse. Terwijl de Genkse centrale het dubbele aan subsidies zou krijgen in vergelijking met de Gentse. Beide centrales hoeven dus niet over dezelfde kam te worden geschoren.

Beeld photo_news

Voor Open Vld is het intussen een uitgemaakte zaak. "Biomassacentrales zijn niet alleen financieel slecht, het is geen duurzame oplossing", aldus voorzitster Gwendolyn Rutten. De coalitiepartners N-VA en CD&V, kunnen de demarche van Open Vld maar weinig smaken. CD&V-voorzitter Beke: "Open Vld moet zelf maar met een alternatief komen." Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA): "Als de biomassacentrales er niet komen, moeten we duizend windmolens plaatsen. Er is geen alternatief."

Dat alternatief is er echter wel: 400 megawatt aan biomassa is gelijk aan 2.800 megawatt aan zonnepanelen. In 2011 werd in een jaar tijd 920 megawatt aan hernieuwbare energie geïnstalleerd, waarvan 800 megawatt aan zonnepanelen. Toen was er nog aanzienlijke steun voor zonnepanelen. Intussen is die steun vervangen door een verkapte gemeentebelasting via de elektriciteitsfactuur, het zogenaamde prosumententarief. Die heeft de investeringsappetijt bij de gemiddelde Vlaming fors doen wegnemen. Vorig jaar werd in Vlaanderen dan ook nog amper 62 megawatt aan zonnepanelen bij geplaatst. Wereldwijd ging zonne-energie er vorig jaar met 37 procent op vooruit, in Europa nog met 17 procent. In Vlaanderen met een schamele 1,9 procent.

Groenestroomsteun wordt voor elke technologie apart berekend. Biomassa krijgt vandaag de maximumsteun van 93 euro per 1.000 kWh. Zonnepanelen krijgen geen steun meer, omdat de technologie spotgoedkoop is én om te vermijden dat het prosumententarief zou worden gecompenseerd door subsidie. Biomassa krijgt in de steunberekeningen een gegarandeerde rente op investering van 12 procent, bij wind is dat 8 procent, bij zonnepanelen is dat 5 procent. Begrijpe wie kan...

Daarom volgend voorstel aan kersvers minister Tommelein: bouw het prosumententarief af, of garandeer de wantrouwige burger dat het nooit meer stijgt. En geef aan zonne-installaties bij bedrijven ook 12 procent gegarandeerde rente op kapitaal. De markt zal hernemen naar het niveau van 2011 en we halen onze doelstellingen met de vingers in de neus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden