Vrijdag 06/12/2019
Bart Eeckhout. Beeld rv

Standpunt Bart Eeckhout

Er is weinig schandaligs aan wat Paul Magnette probeert. Het enige schandaal is dat het zolang geduurd heeft

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

Het lijkt voor sommigen het ultieme politieke schandaal te zijn. Informateur Paul Magnette (PS) belegt een discrete vergadering met de partijen die te kennen hebben gegeven dat ze met hem willen overleggen over zijn startnota. Inderdaad, zeg, waar haalt hij de onbeschaamdheid om zomaar te proberen een regering op de been te krijgen, ruim een half jaar na de verkiezingen?

Een riskante illusie schijnt zich meester gemaakt te hebben van nogal wat geesten in de Wetstraat. Dat er vanwege de Europese Unie weinig budgettaire druk komt om wat haast te maken met het vormen van een deftige regering, doet sommigen blijkbaar denken dat er alle tijd van de wereld is.

Dat is een vergissing. Behalve voor de begroting dienen ook voor bijvoorbeeld het klimaatbeleid dringend belangrijke knopen doorgehakt te worden. Ook andere investerings- en beleidsdossiers wachten op een regering die, welja, regeert. Sterker nog: ook de bevolking verwacht dat.

De stembusuitslag heeft de vorming van een stabiele coalitie niet eenvoudig gemaakt. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden, en er is niet stilgezeten.

Wekenlang poogden de informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) om de contouren te schetsen van een ‘Grote Coalitie’ die N-VA en PS verenigde. Behalve theoretische plannen leverde het geen millimeter vooruitgang op.

Vervolgens poogden de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) om hun beider partijen alsnog nader tot elkaar te brengen. Ook dat vorderde voor geen meter.

Nu probeert Paul Magnette dus om rond zich een coalitie te verzamelen van partijen waarmee een vergelijk mogelijk zou kunnen zijn. Hij schat – wellicht correct – in dat dat niet gaat lukken met de N-VA.

En kijk: voor het eerst ontstaat er zoiets als een ‘ambiance’ tussen de onderhandelende partijen. Het is allemaal nog erg wankel, maar voor het eerst hebben er partijen aan tafel gezeten met het gevoel dat een akkoord mogelijk is.

De schuit is nog lang niet aan wal. Grote knelpunten – de centen, om maar wat te noemen – liggen nog op tafel, en een extra Vlaamse partij aan tafel zou het draagvlak zeker groter maken. Maar goed, eindelijk lijkt dat ene element aanwezig te zijn dat tot dusver altijd ontbrak: pril vertrouwen, de wil om er samen uit te komen.

Dat was nu blijkbaar ook weer de bedoeling niet. Dat Bart De Wever (N-VA) op zijn beurt te kennen geeft dat hij ook wel wil proberen om een regering op de been te krijgen, is op zijn minst een opmerkelijke bekentenis. Als de N-VA-voorzitter die ambitie heeft, waarom heeft hij dat dan niet eerder gezegd? Hij heeft er al een half jaar lang de tijd voor gehad.

Er is weinig schandaligs of onrespectabels aan wat Paul Magnette probeert. Het enige schandaal is dat het zolang geduurd heeft. Dat wijst inderdaad op een gebrek aan respect. Tegenover ons allemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234