Woensdag 08/02/2023

Venezuela

Er is verenigde internationale steun nodig voor de Venezolanen

Ricardo Hausmann Beeld BELGAIMAGE
Ricardo HausmannBeeld BELGAIMAGE
Ricardo Hausmann

Bij de volksstemming van 16 juli stemden meer dan 720.000 Venezolanen in het buitenland. Bij de verkiezingen van 2013 waren dat er 62.311. Vier dagen voor het referendum waren bijna 800 van de 2.117 kandidaten die in Chili een examen deden voor een medische licentie Venezolaan. En op 22 juli, toen de grens met Colombia heropende, staken 25.000 Venezolanen de nauwe brug over om daar eten en medicijnen te kopen.

Het is duidelijk: Venezolanen willen eruit. Maar wat is de omvang van het economische leed? Volgens het IMF daalde het nationaal inkomen 35 procent sinds 2013, een daling van 40 procent per hoofd van de bevolking. Dat is een grotere achteruitgang dan tijdens de Grote Depressie van 1929 tot 1933 in de Verenigde Staten en groter dan de crisis in Rusland tussen 1990 en 1994.

De Venezolaanse economische catastrofe is groter dan enige andere crisis in de geschiedenis van de VS, West-Europa of Latijns-Amerika. Maar de officiële statistieken onderschatten de omvang van de instorting. Een krimp van 40 procent is natuurlijk zeldzaam. Maar sommige factoren maken de situatie in Venezuela nog zwarter. Zo zit de daling van de olieproductie met 17 procent wel in deze cijfers, maar niet het vallen van de olieprijs met 55 procent tussen 2013 en 2017. De olie-export daalde tussen 2012 en 2016 eveneens drastisch, deels te wijten aan de olieprijsdaling. Grote cijfers, zeker als je weet dat het inkomen per capita in Venezuela aan de lage kant is.

Werelds grootste schuldenaar

Normaal gesproken zetten landen wat geld opzij in goede tijden om zulke schokken te kunnen opvangen. Maar Venezuela heeft tijdens de goede jaren zijn buitenlandse schuld verzesvoudigd en is nu ‘s werelds grootste schuldenaar, als naar het percentage van het nationaal inkomen wordt gekeken.

Maar net zoals Roemenië deed onder Nicolae Ceauşescu in de jaren 80, besloot de regering de importen te verlagen, terwijl het aan zijn schuldverplichtingen voldeed. Als gevolg hiervan daalde de import van goederen en diensten per hoofd van de bevolking met 75 procent tussen 2012 en 2016. Zo’n instorting is alleen vergelijkbaar met die in Mongolië (1988-1992) en Nigeria (1982-1986). De daling van de import was bijna gelijk aan de daling in de export.

Een koppel staat hand in hand voor een wegversperring in Caracas, Venezuela. Betogers hebben de weg naar de hoofdstad versperd uit protest tegen president Nicolas Maduro. Beeld AP
Een koppel staat hand in hand voor een wegversperring in Caracas, Venezuela. Betogers hebben de weg naar de hoofdstad versperd uit protest tegen president Nicolas Maduro.Beeld AP

Omdat deze van hogerhand opgelegde daling van importen tekorten aan grondstoffen en andere materialen creëerde, was de neergang in de landbouw en industrie nog groter. Geen wonder dat de levensstandaard ook is ingestort. Het minimuminkomen – dat in Venezuela ook het inkomen is van de gemiddelde werker, gezien het grote aantal arbeiders dat een minimumloon ontvangt – daalde met 75 procent (in constante prijzen) van mei 2012 tot mei 2017. Gemeten in de goedkoopst voorradige calorie daalde het minimuminkomen van 52.854 calorieën per dag naar slechts 7.005, een teruggang van 86,7 procent en onvoldoende om een gezin van vijf mensen te voeden.

Volgens een studie van ‘s lands drie beste universiteiten verloor 74 procent van de Venezolanen tegen zijn wil gemiddeld 8,6 kilo gewicht. Een Venezolaanse zorgmonitor rapporteerde een tienvoudige stijging in kindersterfte en een honderdvoudige toename van het sterftecijfer onder pasgeborenen in 2016. En toch heeft de regering van president Nicolás Maduro herhaaldelijk aan­biedingen van humanitaire hulp afgeslagen.

Maduro’s frontale aanval op de vrijheid en democratie krijgt terecht veel internationale aandacht, onder andere van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de EU. De VS hebben nieuwe sancties aangekondigd. Maar Venezuela’s problemen zijn niet louter politiek van aard. Om iets te doen aan de ongehoorde economische catastrofe die de regering heeft veroorzaakt, is verenigde steun van de internationale gemeenschap nodig.

Ricardo Hausmann is een voormalige minister van Planning van Venezuela.

© Project Syndicate

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234