Woensdag 29/01/2020
Beeld DM

Standpunt Stavros Kelepouris

Er is stilaan een rijke geschiedenis te schrijven van geflopte Belgische Defensie-aankopen

Stavros Kelepouris is journalist. 

Er is stilaan een rijke geschiedenis te schrijven van geflopte Belgische Defensie-aankopen. De vervanger van de marinehelikopter Seaking, de MH90, bleek nogal vatbaar voor roest en corrosie door zeezout. Recentelijk bleek het Belgische leger pantserwagens te gebruiken waarvoor je als bestuurder best niet groter bent dan 1,70 meter. En nu zijn er de Belgische Piranha’s: antitankvoertuigen die niet opgewassen zijn tegen andere tanks. Een probleem dat terug te leiden valt tot een aankoopproces waar nogal wat vragen bij te stellen vallen.

Lees nu

Belgische pantservoertuigen kunnen niet vuren: grote vragen bij aankoopprocedure

Defensie is in zekere zin een vervelende taak van de overheid: je hoopt dat je er zo weinig mogelijk gebruik van moet maken. Wanneer militairen toch ingezet moeten worden, is het wel meteen money time. In conflictgebied wordt nonchalance snel afgestraft. Precisie en accuratesse zijn voor onze troepen letterlijk een kwestie van leven of dood. Precies daarom is het van het hoogste belang dat Defensie-investeringen zorgvuldig gebeuren.

Bij de Piranha’s is dat duidelijk niet het geval geweest. Luc De Vos van de Koninklijke Militaire School wierp jaren geleden al op: “Eigenlijk had het geld voor die aankopen moeten worden afgetrokken van het budget van de ministeries van Economie of Werk.” Belangrijker dan de veiligheid van onze militairen was blijkbaar dat Belgische bedrijven, in de politieke gouw van de bevoegde minister André Flahaut (PS), een graantje konden meepikken. Of zou het toeval zijn dat de niet-courante kanonnen en bijhorende munitie enkel in twee Waalse fabrieken geproduceerd konden worden? Een goeie Belgenmop: volgens toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) was er geen probleem en kon de concurrentie voluit spelen, ook voor de bewapening. 

Dit verhaal is om nog een andere reden wraakroepend. Uitgaven op het noodlijdende departement Defensie zijn broodnodig – een land moet zich kunnen verdedigen – maar het is steeds moeilijker om er draagvlak voor te vinden. Er is geld nodig voor de pensioenen, voor infrastructuur, voor het stutten van de sociale zekerheid, voor het verlagen van de in ons land erg hoge belastingen op arbeid. Probeer in zulke budgettair krappe tijden maar eens uit te leggen waarom we miljarden investeren in vliegtuigen, tanks en schepen die conflicten moeten uitvechten waar de doorsnee Belg niets mee te maken heeft. Het hoeft niet te verwonderen dat politici dan misleidende verbanden trekken tussen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen en de hoogte van de pensioenen, zoals sp.a deed in het debat rond de aankoop van de F-35.

Door militaire aankoopdossiers te laten afhangen van particuliere belangen – waar het bij de Piranha’s alle schijn van heeft – maken politici het nog moeilijker om in de toekomst grote Defensie-uitgaven te doen. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van militairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234