Zondag 16/06/2019

Standpunt

Er is niks mis met een cursus respect

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld belga

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

De staatssecretarissen Theo Francken en Elke Sleurs (beiden N-VA) hebben gelijk. Neen, echt en zonder ironie. Er is helemaal niets mis met het idee om asielzoekers en andere nieuwkomers een cursus aan te bieden die de gelijke positie van man en vrouw in onze samenleving uitlegt en respect voor die gelijkheid bijbrengt.

Het enige voorbehoud is dat over de precieze identiteit van de vele daders van het massageweld tegen vrouwen in Keulen nog altijd te weinig geweten is om te bepalen of die feiten de juiste aanleiding zijn om asielzoekers hier en nu aan te spreken op hun gedrag. Maar die nuance maakt Theo Francken ook zelf, dus daar gaan we niet over vallen. En wie uiteindelijk schuldig zal blijken te zijn aan de gruwel van Keulen verandert niets aan het nut van zo'n cursus.

Want we moeten natuurlijk wel weten wat we willen. Als we omvangrijke groepen vluchtelingen willen opvangen én belang hechten aan onze grondwaarden, zoals de gelijkheid van man en vrouw, dan moeten we ook bereid zijn om die waarden uit te leggen en te verdedigen aan wie uit een samenleving komt die anders in elkaar zit. We moeten geduldig, met open geest, maar ook assertief en ondubbelzinnig aanduiden wat mag en wat niet in een vrije en gelijke samenleving, en dat we daar niet op gaan afdingen.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

En als we dan toch bezig zijn, kunnen we aan de cursus ook een les over gelijkheid van seksuele voorkeur hechten, of over de vrijheid van meningsuiting of van godsdienstbeleving. Dat is geen paternalisme of stigmatisering, dat is leren uit het falen van een vroeger integratiebeleid, in het algemeen belang.

Dat we een principieel belang hechten aan gelijk respect voor vrouwen, betekent helaas niet dat wij hier in het blanke, vrije Westen niet zelf onze problemen hebben met seksisme. Statistieken over aanranding, seksueel overschrijdend gedrag of mishandeling wijzen op een peilloos diepe kloof tussen ons verlichtingsprincipe en de harde realiteit.

Die statistieken worden heus niet door één enkele vreemde cultuur of etnische oorsprong gekleurd. Met seksistisch gedrag is het zoals met het verkeersreglement. We worden allen geacht de regels te kennen, maar dat belet niet dat er onrustwekkend veel door het rood gereden wordt.

Dus ja, laten we het gerust ook hebben over losse handjes op onwillige knieën, en nog ergere vernederingen. Laten we niet vergeten dat Dominique Strauss-Kahn geen asielzoeker uit Afghanistan is. Maar dat doet niets af aan de waarde van gelijkheid van man en vrouw en het nut van het uitleggen van die waarde.

Hoogstens zou je kunnen opmerken dat er, net zoals in het verkeer alweer, ook wel wat blanke mannetjes zijn die een opfriscursus respect kunnen gebruiken. Ook in het parlement, ook bij de grote behoeders van onze seculiere samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden