Donderdag 02/02/2023
Mark Coenen Beeld DM
Mark CoenenBeeld DM

ColumnMark Coenen

Er is niets zaliger dan een collectieve zondebok, die in veel te dure auto’s rondrijdt en gemiddeld pas na negen jaar een diploma haalt

Mark Coenen is columnist.

Mark Coenen

Vroeger wierp de mens met graagte al zijn kommer op de Heer, nu werpt men voluit zijn kwaadheid op de politiek. Er is niets zaliger dan een collectieve zondebok, die in veel te dure auto’s rondrijdt, gemiddeld pas na negen jaar een diploma haalt en toch meent de lakens te moeten uitdelen.

Als de patroonheilige van de onbeschoftheid uit Lubbeek op een vroege ochtend op Twitter een woordje placeert in de buurt van een microfoon, dan barst gene deel van Vlaanderen in woede uit. Zegt Calvo uit Mechelen iets groen-progressiefs in de krant dan gaan de trollen op rechts in overdrive. Windt Koen Geens, die door de band van pure christendemocratische onthechting vijf centimeter boven het aardoppervlak zweeft, zich voor één keer op voor de camera’s van De zevende dag dan dijt dat gevoel uit tot in alle huiskamers, zonder dat de kijker daar zelf enige moeite voor moet doen.

Zo kanaliseert de politiek op vaardige wijze negatieve emoties, die anders zouden zorgen voor lekkende hartkleppen, zenuwziektes of hooliganisme. In plaats van de hond te schoppen of de buurman uit te schelden voor vuile vis roept men tegen zijn radio of gooit men zijn afstandsbediening naar de televisie.

Dat is een uitstekende evolutie. De politiek wordt zodoende een handige pispaal die goed is voor de volksgezondheid.

Wie kwaad is op een politicus is niet kwaad op zijn vrouw, waardoor er minder echtscheidingen zijn. Hoe meer kwaaie tweets, hoe minder nood aan tranquillizers, hoe minder tekort bij de sociale zekerheid, hoe sneller het land er budgettair weer bovenop geraakt. Hoe meer kijkers voor Villa Politica, hoe minder nood aan cholesterolverlagende middelen.

Sinds 2018 kunnen de artsen op de Shetlandeilanden, een eilandengroep boven Schotland, hun patiënten natuur voorschrijven bij stress of hart- en vaatziektes. De tijd kan niet ver zijn dat men het bekijken van De zevende dag in het ziekenfondspakket opneemt, voor mensen die problemen hebben met hun agressie of mentaal in een dipje zitten.

Als men de primetime bij Eén zou vervangen door de programma’s van Vlaams Parlement TV, zag de wereld er helemaal anders uit. De schamele minderheid die daarin niet geïnteresseerd is, kan alsnog naar Vlaamflix van DPG en onze nieuwe vrienden van Telenet, waardoor de pax media totaal is.

Sommigen koppelen aan de processie van Echternach in de Wetstraat meteen het einde van de democratie of op zijn minst die van het Avondland, waar het licht allang uit zou zijn en men overspoeld dreigt te worden door een horde rovende bendes uit lagelonenlanden of, godbetert, oorlogsgebieden. Zij dwalen. Ik zeg: wij maken ons zorgen over niets. Of toch niet veel, als de rente laag blijft. Binnenkort weer verkiezingen, als het een beetje meezit.

Heerlijke tijden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234