Maandag 24/02/2020
Sammy Mahdi.Beeld Tim Dirven

Column

Er is helemaal niets mis met die campagne van 11.11.11

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

Politiek correct Vlaanderen 2.0 stond deze week weer op zijn achterste poten. Een campagne van 11.11.11 was nog niet goed gelanceerd of de digitale schandpaal werd in een nieuwe recordtijd weer opgebouwd. Bij IKEA kunnen ze er alleen maar jaloers om zijn. Vanwaar de hysterie kwam is me nog steeds niet volledig duidelijk. Blijkbaar zijn we gevoelloos geworden voor bepaalde bewoordingen met kwalijke gevolgen in de politiek, maar worden we o zo prikkelbaar bij een onschuldige campagne met nobele bedoelingen.

“Sommigen vluchten om politieke redenen. Anderen ook.” Met deze slagzin werd een vergelijking gemaakt tussen mensen die vluchten omwille van levensbedreigende politieke instabiliteit in het thuisland en anderen die vluchten omwille van iets minder levensbedreigende politieke opportuniteiten. Een vernuftige knipoog, vond ik. Vooral in een debat dat sterk verziekt en gepolariseerd is door populisten aan linkerzijde die politici uitbeelden als SS’ers en aan rechterzijde als politici die parkjes willen opkuisen.

Dat de foto voor een Twitter-storm in een glas water zorgde, had vooral te maken met de vergelijking tussen politica Zuhal Demir en vluchtelinge Saya Hadid. In het geval van Demir speelden twee elementen de gevoeligheid blijkbaar in de hand. Demir heeft Koerdische roots en daar zagen sommigen kwaad spel in. “Stigmatiserend! Er bewust iemand uitpikken met een migratieachtergrond.” Het aantal spoken dat mensen zien vermenigvuldigt altijd met factor 100 wanneer er wat diversiteit wordt uitgespeeld. Vraag dat maar aan de Vlaamse administratie. Toen kort daarna een vluchtelinge werd vergeleken met Annemie Turtelboom of Kris Peeters, die beiden verhuisden van Puurs naar Antwerpen, was het nog steeds niet goed.

Politieke vlucht, so what?

Reden daarvoor is dat Demir bij haar verhuizing naar Genk aangaf dat ze dichter bij haar zorgbehoevende moeder wou wonen. Niemand die dat in twijfel trekt. Maar mochten haar ouders in het nabijgelegen Zutendaal wonen, is het aannemelijk dat Demir alsnog in Genk zou belanden. Als nationaal figuur heeft ze vanuit Genk nu eenmaal een groter bereik. So what? Ik begrijp moeilijk waarom politici hun politieke verhuizing niet rationeel kunnen verantwoorden.

En terwijl we moeten leren om die politieke vluchten te begrijpen, kunnen we misschien ook wat meer begrip opbrengen voor de echte politieke vluchtelingen die hier onderdak zoeken. De campagne heeft mij persoonlijk diep geraakt. Ik vluchtte deze zomer ook omwille van politieke redenen (van Brussel naar Vilvoorde, red.). Mijn vader vluchtte in de jaren 70 omwille van andere politieke redenen van Basra naar Brussel. We hadden samen op de foto kunnen staan.

Geconfronteerd met die realiteit word je gedwongen heel even stil te staan bij de dagelijkse impact van de vluchtelingencrisis. Niet dat die emotionele argumenten de bovenhand moeten krijgen. Een legalistische kijk op de problematiek kan en moet het emotioneel debat van de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog blijven overstijgen. Wel geïnformeerde illegale migranten die in ons land verblijven moeten we altijd blijven terugsturen. Die duidelijkheid resulteert ook voor vluchtelingen en migranten in een veel menselijkere oplossing dan de oplossingen die in Calais werden aangeboden.

Alleen moet dat gebeuren door ook in het debat rekening te houden met de complexiteit en de verscheidenheid aan al dan niet legale asielzoekers en migranten. Ik kan me mateloos ergeren aan journalisten of politici die al dan niet bewust geen onderscheid maken tussen een illegale migrant en een vluchteling. Maar ik kan me evengoed ergeren aan politici die in hun communicatie over een kordate aanpak van het asielbeleid geen onderscheid maken tussen de wel geïnformeerde illegale economische migranten uit landen waar geen dreiging is en de niet-geïnformeerde migranten van wie het ook onze plicht is voor de juiste begeleiding te zorgen.

Door te strijden tegen de dehumanisering van politieke vluchtelingen, strijdt 11.11.11 ook tegen een perceptieprobleem dat een maatschappelijk probleem kan worden. Niet het minst voor de vluchtelingen die we hier opvangen, willen integreren en werken, en die dankzij onze rechten en volgens onze normen geratificeerd via het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, recht hebben op de nodige bescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234