Dinsdag 20/08/2019

Paul De Grauwe

"Er is goed nieuws: immigratie leidt op termijn tot belangrijke economische voordelen"

Het Maximiliaanpark in Brussel, waar vluchtelingen verzamelen bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Paul De Grauwe: De positieve economische effecten van immigratie ontstaan natuurlijk alleen als we de migranten toelaten te werken en hen ook bijstaan om jobs te vinden. Beeld Bas Bogaerts

Topeconoom Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, schrijft over mens, wereld en economie.

De vluchtelingenstroom heeft emoties losgeweekt die sterker zijn dan velen hadden vermoed. Het verrassende is hoe positief die emoties zijn. Heel veel mensen betuigen hun solidariteit en willen vluchtelingen helpen. Het zijn ook die positieve emoties die de politici dwingen om tot actie over te gaan en de vluchtelingen op een menswaardige wijze te onthalen en een plaats te bieden in onze samenleving.

De kans is groot dat de vluchtelingenstroom niet snel zal stoppen. Ethische overtuigingen hebben tot nu toe de basis gevormd van de bereidheid om onze grenzen open te stellen voor mensen die het geweld in hun land ontvluchten. De vraag is of ethiek voldoende zal zijn om die deuren open te houden als de vluchtelingenstroom aanhoudt. Velen vrezen dat een blijvende instroom aan vluchtelingen ons veel zal kosten. Als dat het geval is dan zou de ethiek wel eens kunnen wijken voor de economie. Anders uitgedrukt: als immigratie een hoog economisch prijskaartje heeft dan zou het draagvlak voor moreel hoogstaande gevoelens wel kunnen vernauwen.

Welnu, er is goed nieuws. Immigratie leidt op termijn tot belangrijke economische voordelen voor de landen die migranten toelaten. De grote meerderheid van de economische studies wijzen erop dat immigratie de economische groei stimuleert, de werkloosheid niet doet toenemen en een positief effect heeft op de begroting. Dat was het geval in de meeste landen die zich in het verleden hebben opengesteld voor immigratie. Er is geen reden om aan te nemen dat dit ook niet in de toekomst zo zal zijn.

Paul De Grauwe Beeld Tim Dirven

Denkfout

Er bestaan hierover helaas veel misverstanden die meestal gebaseerd zijn op onbegrip over fundamentele economische wetmatigheden. Neem de populaire idee dat migranten jobs afnemen van arbeiders in de gastlanden. Die idee is gebaseerd op de denkfout dat het aantal jobs in een land gegeven is. Maar dat is dus niet het geval. Migranten die economisch actief zijn dragen bij tot de productie van goederen en diensten, hetgeen hen toelaat te consumeren, wat anderen op hun beurt toelaat meer te produceren, enzovoort. Immigratie leidt dus tot meer productie en uiteindelijk meer tewerkstelling. En dat is dan goed voor de begroting.

Dezelfde denkfout werd in het verleden gemaakt toen vrouwen massaal op de arbeidsmarkten verschenen. Toen werd ook betoogd dat de vrouwen jobs van mannen zouden afnemen met het gevolg dat de werkloosheid zou stijgen. Dat is totaal fout gebleken. De werkloosheid is niet gestegen omdat de vrouwen die economische actief zijn geworden de productie hebben verhoogd wat op zijn beurt het ontstaan van nieuwe jobs heeft mogelijk gemaakt.

Die positieve economische effecten van immigratie ontstaan natuurlijk alleen als we de migranten toelaten te werken en hen ook bijstaan om jobs te vinden. Hiervoor is een politiek van integratie nodig. Zo een politiek heeft een kostenplaatje. Dat is echter een kostenplaatje voor de korte termijn. Op lange termijn plukken we er de economische voordelen van.

Ik wil hier niet het misverstand wekken dat ik pleit voor immigratie omdat het ons een economisch voordeel zal geven. De ethische argumenten moeten volstaan om onze grenzen open te houden. Maar het is wel leuk om te weten dat open grenzen economisch voordelig zijn als onze ethische gevoelens in de toekomst verzwakken. De economie kan dan een schouderklopje geven aan onze gevoelens van solidariteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden