Donderdag 06/08/2020

opinie

Er is een woord voor mensen die geloven dat huidskleur, afkomst of geloof bepalen wie je bent: racisme

Beeld Belga

Zuhal Demir (N-VA) is staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. Ze reageert op het interview met Rachida Lamrabet en Chokri Ben Chikha dat dit weekend in De Morgen verscheen. Deze bijdrage verscheen eerder op de Facebook-pagina van Zuhal Demir.

Even een paar kanttekeningen bij het interview dat Rachida Lamrabet en Chokri Ben Chikha aan De Morgen gaven.

Ondanks wat je zou kunnen vermoeden na de persoonlijke aanvallen en beweringen, heb ik geen van beiden ooit ontmoet. Laat staan dat ik mijnheer Ben Chikha een job zou aangeboden hebben in Dubai, zoals hij beweert. Je kunt dat een ordinaire leugen noemen om zich interessant te maken. Maar laat ons het houden op de rijke verbeelding van een kunstenaar die de waarheid bijzaak vindt om zijn punt te maken.

Ik wil net iets minder mild zijn voor de hardnekkige leugen van mevrouw Lamrabet. Zij blijft beweren dat ikzelf of mijn partij de hand zou hebben gehad in haar ontslag bij UNIA. Dat is klinkklare nonsens. Zij weet donders goed waarom ze ontslagen is. De waarheid is stukken minder heldhaftig dan "een mondige moslima die de mond gesnoerd wordt". Ze hangt graag het beeld op dat haar hoofd mij door de directie van UNIA op een zilveren schoteltje werd aangeboden. Om de kritiek en de druk op de instelling weg te nemen.

Ik ben het zeer vaak grondig oneens met UNIA, maar ik verdenk Els Keytsman er niet van om op dergelijke gluiperige wijze haar taak te vervullen. Ze bewijst in ieder geval dagelijks het tegendeel. Ik begrijp dat mevrouw Lamrabet zich om commerciële redenen wil wentelen in een slachtofferrol en dat geëngageerde journalisten dat graag overnemen, maar het strookt niet met de waarheid.

Witter dan wit

Maar wat me echt stoort, is het verwijt dat ik een "wit masker" draag en "als Dash ben". "Ze wast witter dan wit", zegt Chokri Ben Chikha. Lamrabet voegt eraan toe dat ik bang ben om mijn allochtone roots te tonen aan de buitenwereld en daarom de “witte” maar naar de mond praat. Dat is niet enkel een verwijt dat mij moet treffen. Het is een verwijt aan iedereen die andere keuzes maakt dan degene die hen voorgeschreven zijn door hun huidskleur, afkomst of overgeërfd geloof. 

Er is een woord voor mensen die geloven dat die onderdelen van je identiteit, bepalen wie je bent. Het is een woord dat ik – in tegenstelling tot mevrouw Lamrabet – alvast niet licht gebruik en misbruik: racisme. Ja, dat is het etiket dat ze zelf met zoveel wellust op "witte mensen" kleeft. Lamrabet is een kampioen in het promoten van de wij-zij-tegenstellingen op basis van afkomst. Mensen pikken die hypocrisie niet meer. En waarom zouden ze?

Boerka

En wat mijn “wit-zijn” betreft? Ik ben van Koerdische afkomst. Koerden zijn een volk dat ondanks eeuwenlange vervolging overeind gebleven is en tot op vandaag strijdt voor gelijke rechten. Het Koerd-zijn maakt onlosmakelijk deel uit van wie ik ben. Maar ik verafschuw gedwongen huwelijken, genderongelijkheid en vrouwenbesnijdenissen. Praktijken die jammer genoeg ook bij sommige Koerden voorkomen. Ik zal ze nooit verdedigen en nooit aanvaarden. Ik ben blij en dankbaar dat ik in Vlaanderen ben geboren en het kind in mijn buik niet tegen die gruwel hoef te beschermen. Gruwel die ingegeven is door een achterlijk concept dat mannen en vrouwen ongelijk zijn.

Maar ik zal er ook alles aan doen om dat concept in dit land buiten te houden. Mevrouw Lamrabet vindt het boerkaverbod "een verregaande inbreuk op de vrijheid van vrouwen". Ik vind de boerka een verregaande inbreuk op de vrijheid van de vrouw. Ik zal nooit aanvaarden dat onder de noemer van gelijke rechten onrecht tegen vrouwen opnieuw mainstream wordt. Want dat is exact wat een publieke aanvaarding van de boerka zou doen. 

Als dat "wit-zijn" is, mevrouw Lamrabet, dan zal ik witter dan wit wassen. Maar persoonlijk vind ik het universele rechten waar iedereen recht op heeft. Ook de ‘bruine’. En de bruinere dan bruine.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234