Dinsdag 23/07/2019

Opinie

Er is een handelsconflict met China in de maak

Staalnijverheid in de Chinese stad Qianjiang. De Europese Commissie start een procedure op tegen de dumping van Chinees staal in Europa. Beeld reuters

Jonathan Holslag doceert internationale politiek aan de VUB en is auteur van De kracht van het paradijs. Hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw.

Het wordt akelig op de internationale markten. De verhoopte groei blijft uit en overal zijn overheden zich schrap aan het zetten om hun economische belangen te verdedigen. Op hetzelfde moment bijvoorbeeld dat de Europese Commissie een procedure tegen de dumping van Chinees staal opstart, wordt de Europese Unie er door de Verenigde Staten zelf van beticht om al te gretig Amerikaanse multinationals op de korrel te nemen. De zenuwen staan dus strak gespannen en stilaan bewegen we naar het onvermijdelijke: een heftige wereldwijde correctie die gepaard zal gaan met handelsoorlogen. De vorige jaren slaagden we er nog in die conflicten te temperen dankzij triljoenen aan geldverruiming, maar dat middel lijkt nu echt wel uitgewerkt.

Bij een handelsoorlog wint niemand. Doorgaans betekent het dat we als consumenten meer zullen ophoesten om onze economie draaiende te houden, door heffingen op wat we invoeren, door subsidies voor de industrie en vooral door nog meer van onze levenskwaliteit op te offeren voor het behoud van onze eigen industrie. Het betekent dat de wereldhandel verstoord wordt en onze eigen competitieve bedrijven het moeilijker zullen krijgen om hun waar in het buitenland aan de man te brengen. Laat er dus geen twijfel over bestaan: protectionisme is een slechte zaak voor iedereen.

Maar toch wordt protectionisme dus onvermijdelijk. Dat komt omdat staten de taak hebben om hun aandeel in de welvaart te maximaliseren, eerder dan de welvaart van de hele wereld voor ogen te houden. Internationale politiek gaat dus vooral om de verdeling van de rijkdom. Landen als China proberen nu al decennia om hun nadeel op het Westen in dat opzicht bij te benen. Aanvankelijk deerde dat onze beleidsmakers niet echt, maar nu de sociale onzekerheid zowat het hele politieke centrum in het Westen dreigt uit te vegen, hebben politici iets meer belangstelling voor de desastreuze impact van de Chinese dumpingpolitiek op de industrie.

Jonathan Holslag. Beeld Jonas Lampens

Protectionisme wordt ook onvermijdelijk omdat we - toen dat nog kon - verzuimd hebben om iets te doen aan de scheefgroei tussen exportlanden als China en importlanden zoals de Verenigde Staten en de meeste Europese lidstaten. We hadden een veel krachtiger signaal moeten geven aan Peking dat het uit moest zijn met de dumping toen China zelf nog marge had. We hadden destijds moeten optreden tegen de dumping van zonnepanelen en telecombedrijven, toen er nog ruimte was voor de Chinese overheid om meer in te zetten op binnenlandse consumptie. Dat hebben we dus niet gedaan. Nu komen de mogelijke sancties op een moment dat de Chinese economie zeer dicht bij de ineenstorting staat en ze dus onvermijdelijk als een enorme bedreiging gezien zullen worden.

Waar we vooral een kans gemist hebben, is in het scheppen van nieuwe kansen in de economie. Nu gaan we met z'n allen een gevecht leveren om schaarse jobs in industrieën die vaak verouderd en niet duurzaam zijn. Hadden we enkele jaren geleden de kentering van de economie van de kwantiteit ingezet naar de economie van de kwaliteit, dan waren we nu reeds bezig met het uitrollen van een hele nieuwe maakindustrie die duurzamer, creatiever en kansrijker is. Met ambitieuzere eisen voor kwaliteit en duurzaamheid zouden we de Chinezen overigens hebben aangezet om hetzelfde te doen. Misschien niet van harte in het begin, maar beter dat dan de situatie waarin we vandaag zitten.

Laten we wel wezen: Europa moet zijn belangen verdedigen en vooral stop zeggen tegen de financiële uitputtingsslag die China met ons voert. Inschikkelijkheid is nu geen oplossing. Het drama is echter dat we de komende jaren wellicht meer bezig zullen zijn met het behouden van wat we vandaag hebben dan met het bouwen van een competitieve economie op mensenmaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden