Vrijdag 30/09/2022
null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

UitkijkpostJoël De Ceulaer

En zo hangt gij daar nu, met een kroon van doorntakken op uw hoofd, aan het kruis

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week.

Joël De Ceulaer

Beste Wouter Beke,

Ooit was uw partij het zout der aarde. Maar gij weet wat de Heilige Schrift zegt, in het evangelie volgens Matteüs, hoofdstuk 5: zout dat zijn kracht verliest, deugt nergens meer voor, behalve om buitengeworpen en door de mensen platgetreden te worden.

En zo geschiedde het dat gij twaalf apostelen uitzond met de boodschap: ‘Gaat allen heen en probeert onze kiezers te vermenigvuldigen.’ Maar voorwaar ik zeg u: zij zullen slechts tijd verspillen aan een rapport waarvan iedereen nu al weet dat het even vruchtbaar zal zijn als zaad dat wordt uitgestort op de rotsen. Zij zullen straks terugkeren en aan uw voeten nederknielen met wierook, mirre en de blijde boodschap: ‘Heer Beke, wij hebben het gevonden! Meer dan ooit moet CD&V in het moedige midden staan, met enerzijds rechten en plichten, en anderzijds vrijheid en verantwoordelijkheid. Tevens moeten wij te allen tijde streng maar rechtvaardig zijn, en redelijkheid doen zegevieren. Want ziet: het ligt niet aan onze boodschap, we moeten het alleen wat beter uitleggen.’

Zo zullen deze apostelen u blij proberen te maken met een mus die van het dak gevallen is en daarbij jammerlijk het leven liet. In het rapport dat zij vervaardigen, zult gij genoeg wol aantreffen om warme truien te breien voor het gansche gezin. Wilt het hen evenwel vergeven, want zij weten niet wat zij doen. Zij zijn, samen met u en uw partij, verworden tot ruggengraatloze handelaren in nietszeggendheid. Nog nooit is de geest vaardig over hen geworden. Zij spreken niet in tongen, maar in holheid en gebakken lucht, gelijk alle anderen die hen de laatste jaren tot voorbeeld strekten in uw partij.

Door merg en been

En zo hangt gij daar nu, mijnheer Beke, met een kroon van doorntakken op uw hoofd, bespuwd en bespot door de kiezer, te bungelen aan het kruis – in het moedige midden, tussen John Crombez en Gwendolyn Rutten, die precies hetzelfde lot beschoren was. En wij horen u allen zo luid de kiezer aanroepen dat het gebrul door merg en been gaat – ‘O, kiezer’, roept gij meerstemmig, als waart gij personages in een Britse komedie. ‘Waarom hebt gij ons in godsnaam verlaten?’ De soldaten die de spijkers in uw polsen hamerden, spraken Latijn met een Antwerps accent, zodat gij niet kondt verstaan wat zij zegden, maar hen alleen baldadig hoorde lachen. En in de verte zaagt gij dat ook Pieter De Crem en Hendrik Bogaert zich in uw lot verkneukelden. Zulks verwondert u niet, want zij staan van bij de prille geboorte van uw voorzitterschap hete lucht in uw nek te blazen, als waren zij de os en de ezel van de Vlaamse christendemocratie.

Nedergezeten aan dit klavier, hebbende overpeinsd hoe gij mensen kunt overtuigen om zich weer tot uw partij te bekeren, zeg ik u waarlijk: de kiezer wil dat gij warm of koud zijt, want als gij lauw zijt, zal hij u uitspuwen. Alle vragen die CD&V moet beantwoorden en alle geboden die gij moet gehoorzamen, staan reeds opgetekend in de Schrift.

Hebt gij, bijvoorbeeld, de hongerigen gespijsd, de dorstigen gelaafd, de naakten gekleed, de zieken verzorgd en de vreemdelingen geherbergd? Neen, dat hebt gij niet gedaan. Gij hebt de hongerige, dorstige, naakte en zieke vreemdeling aan zijn lot overgelaten in het Brusselse Noordstation en op talloze andere plekken in dit land, omdat gij niet tegen de massa in durfde te gaan. Daarover zal de Heer in zware toorn ontsteken.

Fatsoen versus lafheid

U wacht, in de huidige omstandigheden, het premierschap of geknars van tanden in de totale vergetelheid. Maar mocht het ooit gebeuren dat uw opvolgster Hilde Crevits zich op een berg wil terugtrekken om terdege na te denken, dan zijn dit de vuistregels.

Zalig zij die hun eigen ideologie verdedigen en vertolken, ook als zulks momenteel even niet goed ligt bij een kleine meerderheid van de publieke opinie. Zalig zij die in plaats van praatjes over ‘verbinden’ te verkopen, politieke standpunten innemen waar andere partijen het mee oneens kunnen zijn. Zalig zij die geen Arco-deal door de strot van de belastingbetaler willen jagen, maar dat duivelse dossier door de daders laten oplossen. Zalig zij die zich niet belachelijk maken door in talkshows te verklaren dat zij ook met vijf procent van de stemmen burgemeester van Antwerpen willen worden. Zalig zij die een partijlid dat voorstelt om moslima’s ook in het openbaar te verbieden nog langer een hoofddoek te dragen, terstond het partijgebouw uitranselen. Zalig zij die fatsoen en lafheid van elkaar kunnen onderscheiden, en niet zwijgen als zij onrecht gadeslaan.

Voor Crombez en Rutten volstaat slechts een mirakel. Eerder kruipt een kameel door het oog van een naald dan dat zij weer verrijzen. Hun ideologie rust op abstracte principes waar je vele kanten mee op kunt. De uwe niet. Die is simpel en wonderlijk concreet. De christendemocratie zal evangelisch zijn of zal niet zijn. Uw identiteit ligt voor uw neus. Sta op, neem ze met twee handen vast en wandel.

Barmhartige groet,

Joël De Ceulaer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234