Dinsdag 11/05/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Elke ouder van elk kind dat in de turnles het mondmasker op moet houden, weet dat het beeld van de lachende minister fout is

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) veroorzaakt enige ophef. Steen des aanstoots: een foto waarop te zien is dat ze zich in een sportzaal solidair in het zweet werkt bij een looptest met politierekruten.

Minister Verlinden tijdens de test met politiekandidaten. Beeld BELGA
Minister Verlinden tijdens de test met politiekandidaten.Beeld BELGA

Het is een vrolijk beeld, zoals de nog nieuwe minister ze wel vaker verstuurt, om haar aanwezigheid op het terrein en betrokkenheid bij haar personeel te illustreren. Alleen, sporten in groep in een sportzaal is eigenlijk verboden. De regel is kraakhelder: indoor sporten is niet toegestaan, behalve voor kinderen en topsporters. Dat valt af te leiden uit de ministeriële besluiten die ondertekend worden door de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden.

Natuurlijk, je zou kunnen zeggen dat dit een zaak van niks is, een kruimel op de rok van het universum. In het Verenigd Koninkrijk moet premier Boris Johnson proberen uit te leggen waarom een bevriend zakenman een fiscaal voordeel kreeg voor de fabricatie van zuurstoftoestellen. En in Duitsland moet de partij van afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel een schandaal zien te overwinnen waarbij prominente partijgenoten zich zouden hebben laten omkopen door producenten van mondmaskers. Dan valt het hier nog wel mee.

Toch wringt er wat aan de beelden van de sympathiek meesportende minister. Ten gronde valt te betwijfelen of de training wel echt ‘coronaproof’ verliep. De omstandigheden waarin je binnen in groep coronaveilig kan zweten en sporten zijn namelijk nogal beperkt. Onbedoeld lijkt de foto symbool te staan voor een ernstige en hardnekkige fout in het hele coronabeleid: het verwaarlozen van het belang van ventilatie. Coronaproof wil allang niet meer zeggen: op tijd de handen wassen.

Dat het toch helemaal niet zo erg is, is dan ook nogal een fout argument, komend van de minister die juist dergelijk redelijk onschuldig gedrag strafbaar heeft gesteld. Er zijn burgers, vele burgers zelfs, die voor een lichter vergrijp toch beboet of zelfs voor de rechter gedaagd zijn. Als samenleving hebben we dat, bij rechtsstatelijke uitzondering, aanvaard omdat bijzondere tijden bijzondere maatregelen kunnen vergen. Maar het zou wel helpen mochten regeringsleden dan zelf tenminste het goede voorbeeld geven.

Wat pijn doet, is dat de minister en haar omgeving blijkbaar zelf niet goed beseffen dat het geschetste beeld helemaal niet zo sympathiek oogt. Elke sportamateur weet dat dit een fout beeld is. Elke jongere die al maandenlang sportlessen of training ontzegd worden, weet dat dit een fout beeld is. Elke ouder van elk tien- of elfjarig kind dat zelfs in de turnles het mondmasker op moet houden, weet dat het beeld van de lachende, zwoegende, lopende minister fout is. Alleen de minister schijnt het niet te weten. Hoe vreemd. Hoe wereldvreemd.

Als de regering nog koortsachtig zoekt naar oorzaken voor de tanende coronamotivatie bij de bevolking. Kijk eens naar de foto van minister Verlinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234