OpinieBrief van de dag
‘Elke euro die aan alcoholpreventie wordt besteed, verdient zich vijfvoudig terug’
De lezersbrief van de dag.
Alcoholplan gericht op jongeren
De federale overheid werkt aan een alcoholplan dat meer zal focussen op jongeren. Jongeren onder de 18 jaar zouden geen versterkte bieren of wijn meer kunnen kopen.
Als voorzitter van de Antwerpse Jeugdraad ben ik ervan overtuigd dat het verhogen van de leeftijd naar 18 jaar een verkeerde inspanning en ook onvoldoende is. We hebben een gericht alcoholpreventieplan nodig. Daarbij moet meer aan voorlichtingscampagnes worden gedaan. Die maatregelen zouden niet alleen de jeugd, maar de hele samenleving ten goede komen. Want alcohol is geen jeugdprobleem, maar een maatschappelijk probleem.
Naast de overheid kan ook het maatschappelijk middenveld een sterke rol spelen. Zo’n plan moet in dialoog met jongeren en op basis van hun realiteit totstandkomen. Preventie op maat van jongeren kan het best via alcohol- en drugsbeleid in verschillende maatschappelijke sectoren, zoals onderwijs, jeugdwerk en maatschappelijk werk. Jongeren moeten op jonge leeftijd worden geïnformeerd over de risico’s van alcoholgebruik en de kans krijgen om attitudes en vaardigheden te verwerven voor een verantwoorde omgang met alcohol. Zodat de jeugd verantwoordelijkheidszin krijgt en een mentaliteitsverandering – ook onder elkaar – kan doen ontstaan over overmatig drinken. Om dit te bekostigen is het best om de accijnzen op sterk alcoholische dranken te verhogen. De verbruiker betaalt.
Een gezonde omgang met alcohol blijft een belangrijke taak voor iedereen. Maar het is ook de taak van de overheid om haar burgers, jong en oud, te sensibiliseren en te mobiliseren in plaats van te betuttelen met nieuwe wet- en regelgeving.
Mijn boodschap aan de interministeriële conferentie met de deelstaatregeringen, die uiteindelijk het alcoholplan moet afkloppen: elke euro die aan preventie wordt besteed, verdient zich vijfvoudig terug!”
Naomi Izabela, voorzitter Antwerpse Jeugdraad