Vrijdag 07/10/2022

Standpunt

Elke dag zwerft een kinderkaravaan van minderjarige vluchtelingen door Europa

null Beeld Eva Beeusaert
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Het is een ontstellend cijfer. Vorig jaar zijn in ons land 618 gevluchte minderjarigen zonder begeleiding verdwenen. De meesten van hen verdwijnen spoorloos van de radar: niemand die ooit nog wat van hen hoort.

Voor de gehele Europese Unie moet het om een veelvoud van dat cijfer gaan. Dat betekent dat er dagelijks een anonieme karavaan minderjarige vluchtelingen – pubers meestal, nog kinderen eigenlijk – over het Europese continent zwerft, op de vlucht voor conflict of op zoek naar een voorgespiegeld beter leven.

Ook als je er – terecht – van uit gaat dat ook het welgestelde Europa niet de grenzen kan openstellen voor het leed van de hele wereld, kun je niet zomaar achteloos en ambtelijk de verdwijning noteren van honderden minderjarigen per jaar. Toch is die achteloosheid de basishouding tegenover de problematiek. Dat niet-begeleide minderjarigen in rook schijnen op te gaan, is geen nieuw probleem. Toch heeft die gezichtloze kinderkaravaan de samenleving nooit gealarmeerd. Dat is vreemd. Het blijft altijd iemands kind.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen kinderen die uit een gezinsverband verdwijnen en minderjarige vluchtelingen. Uit die tweede groep trekken jongeren vaak zelf min of meer vrijwillig weg, omdat ze hier enkel op doortocht zijn en elders verwanten of bekenden vermoeden, met de belofte van een beter bestaan.

Dat maakt de situatie voor hen niet per se rooskleuriger. Hun specifieke nood maakt hen extra kwetsbaar. Velen worden onderweg fysiek mishandeld door mensenhandelaars, ingezet bij kinderarbeid of seksueel uitgebuit. Bij Child Focus zijn zelfs jonge slachtoffers bekend die een orgaan afgenomen zijn. Dat andere leven kan dan algauw de hel op aarde worden.

Lees ook: "Dat is er weer eentje minder, zegt de politie dan"

Je moet hopelijk geen gutmensch zijn om onschuldige jongeren die verschrikking te willen besparen. Toch is er geen enkele aandrang om tot een beter beleid te komen. Niet in dit land, maar ook niet in de rest van de EU.

Een mirakeloplossing is er ook niet. Toch kan het heel wat beter. Op Europees niveau kan gezorgd worden voor een veilige corridor voor minderjarige vluchtelingen en een faire verdeling van de instroom over alle lidstaten. In eigen land kan het onthaal genereuzer en efficiënter, met bijvoorbeeld een beter geschikt scholingsbeleid.

En bovenal dient bekeken te worden of de pushfactor van veel jonge migranten niet gemilderd kan worden: extreme armoede en kansloosheid in het thuisland. Faire handel en een betere ondersteuning van broze bestuursstructuren kunnen daartoe bijdragen.

Dan nog zal de wereld geen aards paradijs worden. Maar alles is beter dan de manier waarop nu van het probleem weggekeken wordt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234