Maandag 25/10/2021

Opinie

Elk respectabel bedrijf ondergaat geregeld een audit. Nu is het bedrijf België aan de beurt

Het is zoals met onze ruimtelijke ordening. Politici, ambtenaren en politiemensen hebben zich teruggetrokken op hun perceeltjes en doen hun ding. Beeld Bas Bogaerts
Het is zoals met onze ruimtelijke ordening. Politici, ambtenaren en politiemensen hebben zich teruggetrokken op hun perceeltjes en doen hun ding.Beeld Bas Bogaerts

Marc Fauconnier is CEO van reclamebureau Famous.

Hoogmoed komt voor de val. En we zijn hard en diep gevallen vorige week.

Het cultiveren van Belgisch pragmatisme is ons fataal geworden: de hoogmoed dat we altijd en overal 'onze plan trekken' in dit complexe maar o zo charmante land. Vertel dat nu maar eens aan de families van de slachtoffers. Ontwijk nu maar eens de genadeloze blikken van de rest van de wereld. Ook onze overtuiging dat we in het politieke bedrijf met een scherpe communicatiestrategie en een sterk verhaal de wereld naar onze hand kunnen zetten, heeft jammerlijk gefaald. Wat nu gebeurd is, krijg je niet meer uitgelegd. Zeker niet met een laagje vernis van een imagocampagne.

Nu is het moment om voor de spiegel te staan.

Met ons talent scheelt er niet zoveel: ons land heeft kunstenaars, ondernemers, managers, ja, zelfs politici die met talent creëren, organiseren en communiceren. Daar knelt het schoentje niet. Het is onze carrosserie - onze institutionele hardware - die niet deugt, en dat hebben we met zijn allen geweldig onderschat. Onze politieke en administratieve structuren zijn doodziek. En het ergste is: we gaan er ons naar gedragen.

Marc Fauconnier. Beeld rv
Marc Fauconnier.Beeld rv

Buurtcomités

"They should reinvent the way they lead and manage this country. That's what I believe." Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Christian Van Thillo, baas van onder meer deze krant en een van de meest succesvolle bedrijfsleiders in dit land.

Decennia van staatshervormingen met oeverloze compromissen hebben ons land verknipt in gemeenschappen, gewesten, deelregeringen, regionale administraties, overlegorganen, enzovoort. Die bestuurlijke versnippering kost niet alleen handenvol geld, maar heeft ook geleid naar een cultuur van politiek en bestuurlijk autisme.

Vergelijk het met onze ruimtelijke ordening. Al meer dan 50 jaar zijn we dit land aan het verkavelen en dikke hagen aan het zetten tussen onze percelen. Politici, ambtenaren en politiemensen hebben zich teruggetrokken op hun perceeltjes en doen hun ding. Het is zeker geen slecht bestuur, maar wel een bestuur met geweldige oogkleppen voor wat er gebeurt bij de buren op het perceel ernaast. Luisteren en uitwisselen gebeurt in het beste geval via een buurtcomité.

Orgelpunt van deze verhakseling is onze hoofdstad, een lappendeken van ministers, burgemeesters en politiezones. Een mooie, welvarende stad met ocharme 1 miljoen fijne mensen is daardoor een onoverzichtelijke doolhof van partijdige belangen geworden. En een perfecte biotoop voor goed georganiseerde vijanden van onze waarden. Op dat politiek autisme heeft Brussel overigens geen monopolie. Dat bewees de Vlaamse regering met de keuze van haar eigen plein om de slachtoffers te herdenken, enkele boogscheuten van de nationale herdenking.

Er is maar één weg doorheen de duisternis waarin we vandaag leven. Eén manier waarop we van 22 maart iets positiefs kunnen overhouden, de slachtoffers eer bewijzen en hun moordenaars de duvel aandoen.

Dat is het pad van de vereenvoudiging en de samenwerking. Laten we de communautaire koterij eens grondig herbekijken en toetsen aan de regels van efficiëntie en effectiviteit.

Enkele vragen zonder politieke bijbedoelingen. Hebben we asymmetrische gewesten en gemeenschappen nodig? Moeten we de federale kieskring niet herstellen voor een sterker centraal bestuur? Moet het gerechtelijk arrondissement Brussel verder met twee parketten?

Elk respectabel bedrijf ondergaat geregeld een audit, zeker als het in mindere doen is. Dat kost tijd, is niet per se aangenaam maar wel levensnoodzakelijk. Het bedrijf België is nu aan de beurt.

Hallo McKinsey?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234