Donderdag 18/08/2022
Bart Eeckhout Beeld DM
Bart EeckhoutBeeld DM

Standpunt

Eindelijk vindt de regering de juiste lijn: om alles draaiende te houden, moeten nu maatregelen genomen worden

Bart Eeckhout

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

De nieuwe federale regering heeft besloten het krediet dat haar in deze bestuurlijke wittebroodsweken duidelijk nog gegund wordt, in te zetten om maar meteen door de zure appel van het coronabeleid te bijten. Premier Alexander De Croo windt er geen doekjes om. Hij benoemt het probleem en mobiliseert het land weer achter een gemeenschappelijk doel: onderwijs en economie openhouden. Minister Frank Vandenbroucke sprak uitvoerig maar beperkte zich toch tot de essentie: de aanpak wordt weer strenger.

Dit is een belangrijk moment. Met deze ommekeer in het beleid probeert de regering-De Croo meteen de eenheid in het gezag te herstellen. Dat komt geen dag te vroeg, na weken van tegenspraak en wanorde. Weken waarin de uittredende regering het vizier nog richtte op versoepeling, terwijl de besmettingen alweer piekten. Weken waarin de minister bevoegd voor Volksgezondheid in het stadsgewest met een van de hoogste besmettingsgraden in Europa – Brussels minister Alain Maron (Ecolo) – het bestond te beweren dat er helemaal geen probleem is met de ziekenhuizen in de stad, bijna als een Comical Ali aan de Zenne. Weken waarin een officieel aangesteld regeringsadviseur plompverloren kan pleiten voor ‘groepsimmuniteit’ – ronduit dodelijke waanzin in een dichtbevolkt land als het onze.

Aan die kakofonie komt nu hopelijk een einde. Die kakofonie kwam er niet zomaar. In vele omliggende landen zie je regeringen op een gelijkaardige manier aarzelen en steggelen. Neem Nederland, dat de cijfers eveneens ziet pieken en er maar niet toe komt om helder te bepalen dat een mondmasker dragen een belangrijk element is in de bescherming van de bevolking. Of neem Frankrijk, dat lang geaarzeld heeft om te beslissen en nu in Parijs en omgeving alweer noodgedwongen tot veel drastischer maatregelen moet overgaan.

Dat collectieve gesukkel is best vreemd. Toen dit continent zich in de zomer aan de eerste coronagolf ontworstelde, werd al meteen voorspeld dat we in het najaar bijna zeker een tweede golf tegemoet mochten zien. Zo geschiedde. Toch blijkt, opnieuw, bijna geen enkele overheid goed voorbereid op die stijgende curves. Dat heeft er niet zozeer mee te maken dat regeringen te nonchalant of onverantwoordelijk zijn om goed te besturen. Wel heeft het ermee te maken dat al die regeringen, van Spanje tot Nederland, hun burgers en economieën streng beleid wilden besparen. Dat ze juist daardoor de continuïteit van die economie nog meer in gevaar brachten, bleef al die tijd buiten beeld.

Daarom zijn de beslissingen van Overlegcomité en regering zo belangrijk. Niet omwille van de coach-aanpak van de premier of het schoolmeesterachtige gezag van de bevoegde minister. Wel omdat ze de lijn van het beleid weer helder trekken: juist om samenleving en economie draaiende te houden moeten nu de gepaste maatregelen genomen worden. Hopelijk is het nog niet te laat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234