Zaterdag 29/01/2022

Standpunt

Eindelijk heeft CD&V weer een eigen, herkenbaar en tegensprekelijk standpunt

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen

Bart Eeckhout

Decompressie. De vaststelling dat je na een moment van topprestatie, concentratie en stress maar moeilijk weer in het ritme komt. Sportlui hebben er last van, artiesten ook, u en zeker ook ik eveneens, iedereen eigenlijk.

Politici ook? Het zou alleszins niet meer dan menselijk zijn.

Verklaart decompressie dat CD&V het voorbije halfjaar wat aan het sputteren was? De grote uitdaging om bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar de lokale machtsbasis te verdedigen werd behoorlijk vervuld. Toen viel de federale regering en moesten de Vlaamse christendemocraten op zoek naar een nieuwe positie.

Dat bleek nog knap lastig te zijn, zo zonder de soms harde rechtse voortvarendheid van N-VA in de buurt. Het leek wel alsof de CD&V vanzelf weer wat naar rechts slingerde, of althans minder de noodzaak voelde om een ietwat centrumlinkse tegentoon aan te slaan.

Een gevolg was wel dat het moeilijk werd om uit te maken waar CD&V dan wel voor stond. In de grote politieke debatten van de voorbije maanden viel de partij tussen twee stoelen. Met de klimaatjeugd werd de connectie gemist na het complotdenken van oud-minister Schauvliege. Het sceptische tegengeluid werd dan weer gekaapt door N-VA.

Hetzelfde geldt voor de bepalende discussies over migratie, koopkracht of nu de pensioenleeftijd. Het is speuren naar een dossier waarvan CD&V het politieke eigenaarschap kan claimen. Een vervelende uitgangspositie, zo’n maand voor de verkiezingen.

Eigen, herkenbaar standpunt

Daar schijnt de partijtop nu ook zelf achter gekomen te zijn. In een voor zijn doen opmerkelijk fel opiniestuk zet minister van Werk Kris Peeters de aanval in op N-VA. Mikpunt is het plan van de Vlaams-nationalisten om het centraal loonoverleg op de schop te gooien. Een rommeltje noemt Peeters dat plan, en nog gevaarlijk voor de koopkracht ook.

Minister Peeters bezigt boeiende argumenten, die een inhoudelijk debat rechtvaardigen. Ten gronde zet Peeters zijn partij hier neer als de bewaker van het sociaal overleg als garantie voor sociale vrede en welvaart.

Is het klassieke overleg met vakbonden en werkgeversorganisaties een rem op verandering en vooruitgang, of behoedt dat ons juist van riskante experimenten die op mindere momenten de crisis nog versterken? Het is die kwestie die de ‘logische’ regering-Michel zo diep verdeeld heeft bij haar sociaal-economische hervormingen: liberalen en nationalisten zijn koele minnaars van middenveldoverleg, CD&V blijft trouw aan die poldermodelpolitiek.

Dat de christen-democraten die positie nu expliciteren is interessant en enigszins gewaagd. Je krijgt er niet bij alle Vlaamse opiniemakers en media-economen per se applaus voor. Maar het is ten minste weer een eigen, herkenbaar en tegensprekelijk standpunt. Daar heeft het CD&V de voorbije tijd toch danig aan ontbroken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234