Donderdag 09/07/2020
kopje voor online en editie Ivo VictoriaBeeld DM

ColumnIvo Victoria

Eet minder vlees, de wereld dankt u

Ivo Victoria is schrijver van Alles is oké. Hij woont en werkt in Amsterdam. Zijn column verschijnt tweewekelijks.

Ik ben nooit erg gevoelig voor dierenleed geweest. Ik dicht dieren geen gevoelens toe en ik geloof dat er een alleraardigst filosofisch debat valt te houden over de vraag of je kan lijden als je niet weet wat lijden is. Bovendien vind ik vlees erg lekker. Toch eet ik het nog maar één keer per week.

Er is de voorbije tijd veel gezegd over de verstoorde verhouding tussen mens en dier die aan de basis van een virus als SARS-CoV-2 zou liggen, een theorie die soms wat abstract in de oren klinkt, maar gelukkig is de vleesindustrie zelf niet te beroerd om zich keer op keer op superconcrete wijze van haar slechtste kant te laten zien. Deze week kwamen de horrorbeelden uit een Torhoutse slachterij; zeugen die spontaan hun eigen biggen aborteren, varkens met vreselijke abcessen die niet meer op eigen kracht hun dood tegemoet kunnen lopen. Enkele honderden kilometers verderop, in het Duitse Noordrijn-Westfalen: wederom een corona-uitbraak in een vleesfabriek - eerder ook al in het Nederlandse Groenlo - onder leiding van de beruchte Clemens 'de vleesbaron' Tönnies. Een figuur die niet alleen zijn arbeidskrachten uitbuit en als - euh - varkens ophokt in veel te kleine krotten, maar ook graag wat visionaire ideetjes mag opperen, zoals zijn voorstel om snel wat kerncentrales in Afrika neer te poten zodat ze daar elektriciteit en licht hebben en niet meer zoveel kinderen maken wanneer het donker wordt.

Nee, je hoeft al lang geen dierenvriend meer te zijn om vlees in de ban te doen. Fraude, povere hygiëne, duistere maffiapraktijken met hormonen en antibiotica, een giga-uitstoot van CO2en methaan, miserabele arbeidsomstandigheden of een snuifje onversneden racisme, to name a few: de vleesindustrie is al sinds jaar en dag van alle markten thuis. Kortom. Eet gewoon geen dieren, of breng je vleesconsumptie terug tot een absoluut minimum. Het kan gewoon echt niet meer. Je financiert er alleen een heleboel ellende mee.

Ja maar, Ivo Victoria, vegetarisch eten is duur! En ingewikkeld! Onzin. Deze week maakte ik voor mijn gezin onder meer een overheerlijke aardappeltaart met tomaatjes en mozzarella (totale kost: 4,15 euro) en noedels met tempeh, paksoi, ui, en boontjes (6 euro), waar we in totaal drie keer van gegeten hebben. Het is niet duur of ingewikkeld. Het vergt wel nieuwsgierigheid en tijd. Ik weet dat met name de zwakkeren in de samenleving die headspace niet altijd hebben. De rest heeft al helemaal geen excuses meer.

De coronacrisis legt de systeemfouten van het kapitalisme en de globalisering genadeloos bloot. Grote, complexe kwesties waardoor veel burgers zich machteloos voelen en verzuchten 'dat niks meer mag'. Relax. Niemand kan alles goed doen, de hele tijd - maar vrijwel iedereen kan een paar dingen goed doen, een groot deel van de tijd. Van al die dingen is je vleesconsumptie verminderen de eenvoudigste en wellicht invloedrijkste beslissing die een modern mens kan nemen. En geloof me: die ene keer in de week dat je dan wel een lamskoteletje op de barbecue legt? Holy Moses. Goddelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234