Zaterdag 04/02/2023

Guillaume VDS

Een wonder is gebeurd: een filmregisseur heeft 'De Slimste Mens' gewonnen

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Guillaume Van der Stighelen is columnist en auteur van 'Echt' en van 'Maak van je merk een held'.

Guillaume Van der Stighelen

Het wonder is gebeurd. Een filmregisseur heeft 'De slimste mens ter wereld 2014' gewonnen. Een filmregisseur! Niemand had het ooit verwacht. Vlaanderen is er vol van. Tot op de doorgaans goorste fora klonken vorige week niets dan lovende woorden over de jonge man. En dat in het Vlaanderen waarvan men zegt dat het de rug gekeerd heeft naar alles wat met cultuur te maken heeft.

Toegeven, de samenleving heeft leren aanvaarden dat een filmregisseur een quiz presenteert, zover waren we al geraakt. Al heeft dat jaren geduurd, en heeft de man in kwestie onderweg heel wat kritiek te slikken gekregen. Opmerkingen over zijn kennis van de Nederlandse taal, hoe goed hij zijn best ook deed. Sneren over zijn uiterlijk. Over zijn manier van lachen. Zelfs zijn tanden werden het onderwerp van gemeenzame spot. Met de tijd zijn de kijkers gewend geraakt aan het feit dat een man uit een milieu dat zo vaak in opspraak komt, de filmsector, een familiespel presenteert.

Regisseur Adil El Arbi, winnaar van 'De slimste mens ter wereld 2014'. Beeld VIER
Regisseur Adil El Arbi, winnaar van 'De slimste mens ter wereld 2014'.Beeld VIER

Natuurlijk was dat voor een deel te danken aan het feit hij zich altijd wat voor de domme hield. Een regisseur moet zijn plaats kennen. Mensen houden van het idee dat regisseurs een trapje lager staan op de ladder van de intelligentie.

Dus mag het ons verbazen dat precies een filmregisseur overladen werd met lof over zijn overwinning. Toch zeker in het Vlaanderen dat ooit de meerwaarde van zulke creatieve beroepen in twijfel trok en met heimwee terugdacht aan de tijd van edele ambachten als smid, slager of wever.

Het toont aan dat de grondstroom in Vlaanderen helemaal niet discriminerend denkt over filmregisseurs. Vandaag is het perfect aanvaardbaar dat een filmregisseur zo'n quiz wint en daardoor de status van 'verstandig' en 'bij de pinken' verwerft. Hij was scherp en helder, niet gedrogeerd en, ook dat mag vermeld worden, hij had zich fatsoenlijk gekleed. Hij had er net zo goed kunnen zitten met dat typische regisseurspetje. Maar dat deed hij niet. Hij verscheen netjes gekapt en in een keurig pak. Een dat evengoed gedragen had kunnen worden door een advocaat of een beleggingsadviseur. Zo hebben we het graag.

Niets dan lof voor deze filmregisseur. Aan elke toog. In elke lezersbrief. Op elk internetforum. Vlaanderen was verrukt over de overwinning. Diep onder de indruk ook van het feit dat hij zo veel wist, en dat voor een filmregisseur.

Opgelucht overspoelde Vlaanderen de man met een warme golf van complimenten.

Wij Vlamingen, wij hebben niets tegen filmregisseurs. In tegenstelling tot wat er in bepaalde kringen vaak beweerd wordt. Er zijn er ook goeie bij. Die op Sint-Jan Berchmans naar school zijn gegaan en hun klassiekers kennen.

Laat het nu gedaan zijn met te beweren dat de Vlaming vol vooroordelen zit ten opzichte van jongens en meisjes die afkomstig zijn van de filmschool. Het bewijs is hiermee geleverd. Als ze hun best doen behandelen we ze als een van ons.

Wat niet betekent, natuurlijk, dat je met een naam als Roskam, Coninx of Van Passel vandaag al moet proberen om een appartement te huren. Er zijn grenzen.

Erik Van Looy, presentator van 'De slimste mens ter wereld'. Beeld PHOTO_NEWS
Erik Van Looy, presentator van 'De slimste mens ter wereld'.Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234