Maandag 30/01/2023

standpunt

Een wet zoals de antiseksismewet is niet alleen inefficiënt, maar ook contraproductief

Een beeld uit de documentaire 'Femme de la rue', waarin maakster Sofie Peeters seksisme aankaart. Beeld rv
Een beeld uit de documentaire 'Femme de la rue', waarin maakster Sofie Peeters seksisme aankaart.Beeld rv

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen.

Bart Eeckhout

Het is nieuws dat je kon voorspellen. De wet die seksistische uitlatingen strafbaar stelt, is een maat voor niets. In Vlaanderen zijn er het voorbije jaar dertien klachten ingediend. In Brussel, waar de kwestie aan de orde werd gesteld door de spraakmakende documentaire Femme de la rue, zijn er drie klachten gerapporteerd. Dat stelt niks voor.

Een wet zoals de antiseksismewet is niet alleen inefficiënt. Zij werkt contraproductief. Uit het bescheiden aantal klachten zou je immers verkeerdelijk kunnen afleiden dat er helemaal geen probleem is. Alsof met een bazooka op een mug geschoten wordt. De antiseksismewet mag dan wel een voorbeeld van bazookawetgeving zijn, seksisme is geen 'mug'. Het is een zeer reëel en taai probleem.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Alleen blijkt een nieuwe strafwet niet de adequate oplossing voor dat probleem. En deze juridisch-technisch erg onvolkomen wet al helemaal niet.

Experts stellen dat de wet een grote symboolwaarde heeft, als bewijs dat de samenleving de strijd tegen seksisme ernstig neemt. Dan nog blijft het zeer de vraag of de wet ook wat oplevert. Niet alleen zijn er amper klachten geregistreerd, de wet heeft ook geen waarneembaar afschrikkend of corrigerend effect. Nog altijd wordt een aanzienlijke groep vrouwen seksistisch bejegend in de publieke ruimte.

Moeten we dat dan maar accepteren als nevenschade in een diverse samenleving? Allerminst. Seksisme kent dan wel rang noch stand, herkomst noch religie, er zijn wel degelijk een aantal doelgroepen waar het probleem zich acuter stelt. Bij groepjes jongere moslimmannen bijvoorbeeld - maar lang niet alleen bij hen.

Als je de attitude van zulke specifieke doelgroepen wilt verbeteren, kom je verder met een herstelde sociale controle dan met een abstracte, niet te handhaven symboolwet. Spreek mannen die over de schreef gaan aan. Op straat, op school, op de werkvloer. Spreek de woordvoerders aan, de spraakmakers, of de ouders. En niet per se altijd de wetgever.

Zoals je ook niet op de wetgever moet wachten om de harteloze, racistische vuilbekken aan te pakken die op sociale media alweer plezier scheppen in de dood van een jonge Limburger van Turkse afkomst. Niets verhindert je om alvast zelf te reageren.

Een antiseksismewet is een wet uit onmacht, een gemakzuchtige toevlucht voor een samenleving waarin het samenleven onder druk staat. Politici zouden beter die roep om ineffectieve, contraproductieve snelwetten meer weerstaan. Een beetje meer wellevendheid én een beetje meer wetgevende 'detox', zijn dat geen goede voornemens om het nieuwe jaar mee aan te vatten?

Lees ook: in een jaar tijd liepen bij de politie 25 klachten binnen voor seksisme. Slechts een schim van een fenomeen waar zoveel vrouwen mee te maken krijgen. "Een wet alleen is geen mirakeloplossing." (+)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234