InterviewJongerenparlement
‘Een vol vliegtuig is klimaatvriendelijker dan een auto met één persoon’: jongeren over hoe ze reizen
Wie deze zomer op vakantie vertrekt, kan eindelijk weer rustig het vliegtuig nemen zonder veel coronazorgen. Maar is dat wel verstandig in tijden van klimaatverandering?Jongeren Jasmijn Difize (22, lid van Youth for Climate) en Alexandra D’Archambeau (30) denken er allebei volledig anders over.
Jasmijn Defize: ‘Mensen nemen veel te snel een vliegtuig’
“Ik merk dat al mijn vrienden deze zomer met het vliegtuig op vakantie vertrekken. Ze hebben daar veel nood aan, nu corona wat milder is en sommigen de afgelopen twee jaar geen verre reis konden maken. Ikzelf heb maar één keer gevlogen in heel mijn leven. Ik zie ook geen enkele reden om het vliegtuig te nemen.
“Mensen nemen veel te snel een vliegtuig. Ergens begrijp ik dat wel: vliegen is gewoon goedkoper dan bijvoorbeeld een trein te nemen naar het buitenland. Dat is eigenlijk absurd. Ik begrijp ook wel dat wie overzeese reizen wil maken, niet met de auto of een trein weg kan, maar we moeten wel meer stilstaan bij ons reisvervoer als we op vakantie vertrekken. Zeker als het gaat over reisjes binnen Europa.
“Anderzijds vind ik ook dat we niet te veel met de vinger moeten wijzen als mensen toch het vliegtuig willen nemen. Dan kijk ik liever naar overheden die tegelijkertijd amper stappen nemen om de grote klimaatvervuilers, zoals grote multinationals, aan te pakken. De gevolgen van die grootvervuilers hebben een veel grotere impact dan de individuele reiziger. Maar dat betekent niet dat we niet ons steentje kunnen bijdragen door af en toe bewuste reiskeuzes te maken.
“We zitten nu echt op een keerpunt, kijk maar naar de hitte die Europa momenteel overvalt. De zomers worden steeds ondraaglijker. Dat feit zal hopelijk doordringen en meespelen in toekomstige vakantiekeuzes.”
Alexandra D’Archambeau: ‘Verre reizen maken deel uit van mijn identiteit’
“Ik heb dit jaar al zes vluchten genomen, en ik vertrek binnenkort weer. Goh, ik sta echt wel stil bij klimaatverandering en probeer in het dagelijks leven kleine dingen te doen om er rekening mee te houden. Zo neem ik de fiets voor kleine afstanden, dat deed ik vroeger minder actief. Ik kook bewuster, en eet al minder vlees, en ben een grote voorstander van thuiswerk, bijvoorbeeld. Verre reizen maken, waarvoor ik het vliegtuig moet nemen, horen ook gewoon bij mijn identiteit en ik vind reizen ook echt gewoon belangrijk want ik word er gelukkig van.
“Verschillende vliegtuigen zijn ook al wat klimaatvriendelijker dan enkele jaren geleden. Bovendien vind ik volle vliegtuigen klimaatvriendelijker dan een wagen waar maar één of twee personen inzitten. Ik heb moeite met de gedachte dat ik individueel zou moeten ‘inleveren’, als er in bepaalde landen of werelddelen gewoon amper iets gebeurt. In de VS, waar ik al enkele keren geweest ben, zijn veel steden niet echt fietsvriendelijk en ook voetgangers hebben er weinig plaats. Amerikanen worden zo haast verplicht om veel de auto te nemen.
“Alternatieven voor het vliegtuig, zoals een trein, vind ik ook lastig: ja, ook binnen Europa. Ik werk fulltime en als ik een weekendje naar Hamburg wil en de trein zou nemen, ben ik bijna acht uur onderweg. Daar bedank ik voor: veel vrienden van mij denken er trouwens net hetzelfde over.”